Na hlavný obsah

Strategicky dôležité mesto. Ukrajina sa snaží dobyť Rusmi obsadený Cherson

Jeho zisk by znamenal vo vojne dôležitý posun.

Strategicky dôležité mesto. Ukrajina sa snaží dobyť Rusmi obsadený Cherson
Na satelitnej snímke zničené ruské helikoptéry na letisku v Chersone. Foto: SITA/AP

Ukrajinská armáda sa snaží dobyť späť strategické mesto Cherson, ktoré obsadili ruské sily v počiatočnej fáze invázie. Podľa agentúr to v sobotu (26. 3.) uviedol nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

„Ukrajinci sa snažia získať späť Cherson,“ povedal podľa agentúry AFP činiteľ Pentagonu pod podmienkou zachovania anonymity.

„Nemôžeme presne povedať, kto ovláda Cherson, ale faktom je, že už nie je pod takou pevnou ruskou kontrolou ako predtým,“ dodal s tým, že Cherson preto opäť považujú za „sporné územie“.

Cherson, ležiaci pri ústí rieky Dneper, je strategicky dôležitým prístavným mestom, pripomenul činiteľ. Ak by sa Ukrajincom podarilo zmocniť sa ho, skomplikovalo by to nielen ruský útok na neďaleké ďalšie veľké mesto Mykolajiv, ale aj prípadnú pozemnú ofenzívu na Odese.

Podľa neho by dobytie Chersonu ukrajinskými vojskami znamenalo pre priebeh vojny na juhu Ukrajiny „významný posun“.

Zástupca Pentagonu ďalej uviedol, že pre boje južne od Mykolajiva je ruská armáda zablokovaná, a preto „bezprostredne nehrozí“ útok na Odesu. Činnosť zameranú na túto metropolu južnej Ukrajiny nevyvíja ani ruská flotila v Čiernom mori, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet