Na hlavný obsah

V mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou údajne došlo k pokroku

Zatiaľ nie je jasný jeho presný rozsah.

V mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou údajne došlo k pokroku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský delegát pre rokovania s Ukrajinou Leonid Sluckij v nedeľu (13. 3.) uviedol, že sa v rusko-ukrajinských rozhovoroch podarilo dosiahnuť významný pokrok a je možné, že delegácie čoskoro dosiahnu „spoločné pozície“. Informovala o tom agentúra Ria Novosti. 

O možnom pokroku v rokovaniach s ruskou stranou, ktorého by sa mohlo podariť dosiahnuť v najbližších dňoch, hovoril v nedeľu zverejnenom videu aj ukrajinský zástupca na rokovaniach Mychajlo Podoľak.

„Podľa mojich osobných očakávaní môže tento pokrok v najbližších dňoch prerásť v spoločné stanovisko oboch delegácií, v dokumenty na podpis,“ povedal predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Sluckij. Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je jasné, aký by mohol byť rozsah takýchto dokumentov.

„V zásade neustúpime v žiadnych pozíciách. Rusko to teraz chápe. Rusko už začína konštruktívne hovoriť. Myslím, že nejakých výsledkov dosiahneme doslova za niekoľko dní,“ uviedol zástupca kancelárie ukrajinského prezidenta Podoľak vo videu. Podľa neho ruská strana prestala hovoriť v ultimátach a pozorne počúvajú ukrajinské návrhy.

Obsah rozhovorov nejasný

Oba komentáre prichádzajú v 18. deň vojny, ktorá sa začala 24. februára, keď ruské sily napadli Ukrajinu v rámci akcie, ktorú Kremeľ nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“.

Ruská a ukrajinská strana viedli posledné tretie kolo rokovaní v pondelok (7. 3.) v Bielorusku. Zamerali sa hlavne na humanitárne otázky a rokovania viedli k obmedzenému otvoreniu niektorých koridorov pre civilistov, ktorí tak mohli uniknúť bojom.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (11. 3.) povedal, že v rozhovoroch došlo k určitým „pozitívnym posunom“, ale nespresnil ich. Kremeľ v sobotu (12. 3.) oznámil, že diskusie medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi pokračujú „vo formáte videí“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet