Na hlavný obsah

Z ukrajinských miest ostreľovaných Rusmi sa v piatok podarilo evakuovať vyše 7 000 ľudí

Cestu z Mariupolu zablokovali.

Z ukrajinských miest ostreľovaných Rusmi sa v piatok podarilo evakuovať vyše 7 000 ľudí
Explózia v bytovke po ostreľovaní ruskými tankmi v ukrajinskom Mariupole. Foto: TASR/AP

Zo štyroch ukrajinských miest obliehaných ruskou armádou sa v piatok podarilo evakuovať 7 144 ľudí, teda oveľa menej ako v predchádzajúcich dňoch. Oznámil to v sobotu (12. 3.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten zároveň obvinil Moskvu, že opäť zámerne blokovala cestu do prístavného mesta Mariupol, kde čakajú na možnosť evakuácie desiatky tisíc ľudí a kde dochádzajú potraviny, lieky aj voda.

Humanitárne koridory, ktorými sa môžu vďaka dočasnému lokálnemu prímeriu evakuovať civilisti, v posledných dňoch umožnili utiecť tisíckam ľudí napríklad zo Sumy, z Irpine, Izjumu alebo z mesta Buča. Vo štvrtok (10. 3.) sa podarilo evakuovať celkovo asi 40 000 ľudí, v stredu (9. 3.) 35 000.

Podľa Zelenského sa v piatok (11. 3.) podarilo dostať do bezpečia napríklad niektorým obyvateľom miest Černihiv, Enerhodar či Hostomel, hermeticky uzavretý naproti tomu zostal Mariupol.

Mesto, ktoré malo v čase pred inváziou vyše 400 000 obyvateľov, už dva týždne ostreľujú ruské jednotky, v stredu bombardovali detskú nemocnicu. Podľa radnice doteraz zomrelo najmenej 1 582 civilistov, v zničenom meste nefungujú dodávky tepla, vody ani elektriny.

Evakuácie majú pokračovať aj v sobotu. V Sumskej oblasti na severovýchode krajiny sa plánuje šesť únikových koridorov, oznámil na Telegrame gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Podľa vyhlásenia majú byť prevezení do stredoukrajinského mesta Poltava civilisti z miest Sumy, Trosťanec, Lebedyn, Konotop, Krasnopillja a Velyka Pysarivka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet