Na hlavný obsah

Žiaci maturujú z cudzieho jazyka, najčastejšie si vyberajú angličtinu

V popularite nasleduje nemecký jazyk.

Žiaci maturujú z cudzieho jazyka, najčastejšie si vyberajú angličtinu
Na ilustračnej snímke študenti počas maturitnej skúšky. Foto: TASR

Maturanti v stredu (16. 3.) píšu externý test a slohovú prácu z vybraného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Najviac maturantov si vybralo anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti viac ako 34 900 žiakov. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva.

V poradí záujmu nasleduje nemecký jazyk (1 217 žiakov) a ruština (687 žiakov). „Francúzsky jazyk si vybralo 21 maturantov, španielsky jazyk 14 a jeden žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka,“ informovalo ministerstvo školstva.

Matematiku si vybralo necelých päťtisíc študentov

Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Nasledujúci deň, vo štvrtok (17. 3.), čaká externý test z matematiky necelých 5 000 maturantov, ktorí si vybrali tento predmet.

Maturitný týždeň uzavrie v piatok (18. 3.) test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín.

V prípade slovenského jazyka a slovenskej literatúry bude písať obe z uvedených častí približne 1 600 žiakov, ukrajinský jazyk a literatúra čaká 27 maturantov.

Maturitu organizačne zabezpečuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania ako priamo riadená organizácia ministerstva školstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko