Na hlavný obsah

Austrália pre obavy z Ruska a Číny urýchlila plány na modernizáciu rakiet

Jedna raketa stojí zhruba 1,6 milióna eur.

Austrália pre obavy z Ruska a Číny urýchlila plány na modernizáciu rakiet
Austrálsky minister vnútra Peter Dutton. Foto: TASR/AP

Austrália pre narastajúce obavy z možných agresívnych krokov zo strany Ruska a Číny urýchlila svoje plány na nákup rakiet dlhého doletu. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa upraveného harmonogramu austrálskej vlády budú stíhačky typu FA-18F Super Hornet vyzbrojené vylepšenými raketami typu vzduch-zem už do roku 2024. Teda o tri roky skôr, než sa pôvodne plánovalo.

Konkrétne pôjde o americké rakety typu JASSM-ER s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet až 900 kilometrov. Jedna raketa stojí zhruba 1,6 milióna eur.

Austrálske fregaty triedy Anzac a torpédoborce triedy Hobart do roku 2024 vybavia riadenými strelami typu NSM od nórskej spoločnosti Kongsberg Defence Systems. Nákup sa uskutoční o päť rokov skôr, než bolo pôvodne plánované.

Krajina zaplatí 2,5 miliardy eur

Austrálsky minister obrany Peter Dutton v tejto súvislosti uviedol, že za zrýchlené prezbrojenie bojových lietadiel a vojnových lodí krajina zaplatí v prepočte takmer 2,5 miliardy eur. Podľa neho to však bude mať dostatočný odstrašujúci účinok pre potenciálnych protivníkov.

„Existoval pracovný predpoklad, že akt agresie zo strany Číny proti Taiwanu by sa mohol odohrať do 20 rokov. Myslím si, že táto časová sa dramaticky skrátila“ povedal Dutton pre miestnu televíziu Channel Seven.

„Keď sa pozrieme na to, čo sa stalo na Ukrajine, je tu perspektíva, že Rusi napadnú Poľsko alebo inú európsku krajinu. Bolo by to opakovanie 30. rokov minulého storočia. Niečo také by sme rozhodne nemali dovoliť, aby sa stalo,“ dodal Dutton. Odkázal tak na začiatok druhej svetovej vojny a aktuálnu inváziu Ruska na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet