Na hlavný obsah

Cementárne hrozia zastavením výroby, problémom je čierne uhlie

Nedostatku cementu sa boja aj stavebné firmy.

Dvom zo štyroch slovenských cementární hrozí, že budú musieť zastaviť výrobu. Potvrdil to Zväz výrobcov cementu. Problémom bude uhlie, ktoré je nevyhnutné na výrobu cementu. Zahraniční dodávatelia uhlia avizovali, že nepošlú dohodnuté množstvo. Nemôžu ho už vyvážať.

Dodávky čierneho uhlia z Česka a Poľska, nevyhnutné pre dve slovenské cementárne, začínajú byť problematické. Cementárne pripúšťajú, že hrozí zastavenie výroby. Stavebné firmy sa obávajú, že bude väčší nedostatok cementu ako v súčasnosti.

„Trh stavebných materiálov sa rozpadol, či už sa bavíme o cenách cementu, tehál alebo napríklad stavebnej ocele. Dnes trh určujú dodávatelia tak, ako sa zoženie materiál. Dokonca sa konajú aukcie stavebných materiálov. Napríklad v stavebninách príde vagón s tehlami a kto dá viac, tak si ho kúpi,“ uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Pavol Kováčik.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga upozorňuje, že pre protiruské sankcie a následný nedostatok uhlia museli nových dodávateľov hľadať aj košické železiarne.

Výrobcovia cementu požiadali o pomoc premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a vládu. Cementárne vyrábajú v nepretržitej 24 hodinovej prevádzke. Premiér im poradil, aby sa pokúsili preorientovať na alternatívne palivá.

Tvrdia však, že 70 % energie na výrobu cementu už dnes získavajú z alternatívnych palív. Zvyšných 30 % musia tvoriť fosílne palivá, ktoré sa pri výrobe cementu nahradiť zatiaľ nedajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko