Na hlavný obsah

Eurokomisia začala konanie s Maďarskom. Krajine môže aj odobrať dotácie

Komisia prvý raz siahla na nový mechanizmus.

Eurokomisia začala konanie s Maďarskom. Krajine môže aj odobrať dotácie
Na ilustračnej snímke v pozadí budova maďarského parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Európska komisia v stredu (27. 4.) formálne začala s Maďarskom konanie. V rámci ktorého mu môže tiež odobrať časť dotácií z rozpočtu Európskej únie pre porušovanie princípov právneho štátu. Oznámila to podpredsedníčka Komisie Věra Jourová.

Exekutíva EÚ totiž v Maďarsku zistila prehrešky, ktoré môžu ohroziť riadne rozdeľovanie spoločných peňazí. Komisia tak vôbec prvýkrát siahla na využitie nového mechanizmu chrániaceho rozpočet Únie pred korupciou, konfliktmi záujmov či podvodmi.

EÚ napriek odporu Maďarska a Poľska prijala pravidlá predvlani a europoslanci dlhodobo vyzývali na ich rýchle uplatnenie. Brusel však z politických dôvodov nechcel konanie spustiť pred maďarskými parlamentnými voľbami. Tie sa konali začiatkom apríla.

V nich s prevahou zvíťazil doterajší premiér Viktor Orbán. Jeho vláde EÚ dlhodobo vyčíta obmedzovanie nezávislosti justičných orgánov, plurality médií či občianskej spoločnosti.

„Maďarsko bude musieť odpovedať na naše obavy a navrhnúť nápravné opatrenia,“ uviedla Jourová. Podľa nej Komisia do Budapešti poslala list, v ktorom dala Maďarsku čas na nápravu.

Ak by Budapešť problémy nevyriešila, môže EK navrhnúť odobratie časti únijných fondov. Toto opatrenie by musela schváliť kvalifikovaná väčšina členských krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet