Na hlavný obsah

Koalícia chce viac zdaňovať monopoly, SaS má výhrady

Peniaze z daní by vláda využila na pomoc Slovákom so zdražovaním.

Niekoľko najväčších spoločností prevažne z energetiky by mohlo platiť na Slovensku vyššie dane. Koalícia zvažuje, že štát by z týchto peňazí pomohol ľuďom, ktorí najviac trpia pre zdražovanie. Proti sú veľkí zamestnávatelia, výhrady k zdaňovaniu má aj koaličná SaS.

Vlády Roberta Fica (Smer-SD) zdaňovali osobitným odvodom banky, súčasná koalícia sa pohrávala s myšlienkou zdaniť Slovenské elektrárne, no neúspešne.

Momentálne je v hre vyššia daň pre monopoly a oligopoly. Štát tak chce získať peniaze na 100-eurový jednorazový príspevok pre ľudí, ktorých najviac zasiahlo zdražovanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Veď my chceme znižovať dane ľuďom, ale niektoré oligopolné, monopolné dane bez problémov zvýšme. Zdaníme iba časť toho ich nadmerného zisku, to považujem za plne legitímne,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Áno, tento nástroj je nachystaný ako súčasť balíka na kompenzáciu, ďakujem rezortu financií a pánovi ministrovi financií, že takýto balík pripravil a ja sa s ním stotožňujem,“ priblížil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Akékoľvek zvyšovanie daní a odvodov nie je pochuti koaličnej SaS. Liberáli ale jedným dychom dodávajú, že podporujú pomoc pre najviac zasiahnuté skupiny obyvateľov. Prekáža im však spôsob, akým by ju mal štát financovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko