Na hlavný obsah

Kyjevom a Ľvovom sa opäť ozývali výbuchy, tvrdia miestne médiá

Výbuchy bolo počuť aj na východe Ukrajiny.

Kyjevom a Ľvovom sa opäť ozývali výbuchy, tvrdia miestne médiá
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V ukrajinskej metropole Kyjeve a v Ľvove na západe krajiny boli v sobotu (16. 4.) nad ránom počuť výbuchy, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Ukrajinské úrady zatiaľ informáciu nepotvrdili.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že raketami zasiahlo budovy továrne na výrobu obrnených vozidiel v Kyjeve a zariadenia na opravu vojenskej techniky v Mykolajive.

Podľa hovorcu ministerstva obrany Igora Konašenkova mierili raketové útoky „vykonané presnými zbraňami dlhého doletu“ na celkovo 16 objektov ukrajinskej armády. Dodal, že ruské systémy protivzdušnej obrany tiež južne od obce Izjum v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny zostrelili ukrajinské lietadlo typu Su-25.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko na internete uviedol, že záchranári a zdravotníci ráno zasahovali na mieste výbuchu na juhovýchode metropoly, v časti mesta známej ako Darnycký rajón.

Pri výbuchu podľa neho zomrel jeden človek a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia. O ich životy teraz bojujú lekári. „Kyjev aj naďalej zostáv cieľom agresora,“ dodal Kličko.

Podľa gubernátora Ľvovskej oblasti Maksyma Kozyckého stojí za raketovým útokom v oblasti ruské lietadlo typu Su-35, ktoré vzlietlo z územia Bieloruska.

Ukrajinský systém protivzdušnej obrany štyri rakety zostrelil, dodal Kozyckyj. Žiadne ďalšie podrobnosti o útoku v Ľvove rovnako nezverejnil.

Aj v iných častiach krajiny

Protiletecké sirény sa v noci na sobotu rozozneli tiež v niekoľkých ďalších mestách na juhu, západe i v centrálnej časti Ukrajiny, napísal denník The Guardian s odvolaním sa na ukrajinské vládne účty na sociálnej sieti telegram.

Asi hodinu po polnoci boli počuť varovania pred ostreľovaním v Dnipre, Záporoží, Donecku, Odese, Charkove, Poltave či Mykolajive. O niekoľko hodín neskôr sa potom sirény rozozneli tiež pri Rive, Ivano-Frankivsku, Žytomyre či Ľvove na západe krajiny.

Ruské invázne vojská sa z väčšiny oblastí na severe krajiny, kde sa nachádza tiež ukrajinská metropola, pred časom stiahli. Svoje vojenské akcie v poslednom čase sústreďujú najmä na východ Ukrajiny, kde zrejme chystajú novú ofenzívu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet