Na hlavný obsah

Peruánska vláda vyhlásila v reakcii na protesty zákaz vychádzania

Protesty vypukli minulý týždeň na vidieku.

Peruánska vláda vyhlásila v reakcii na protesty zákaz vychádzania
Ľudia protestujú v Peru. Foto: TASR/AP

Peruánsky prezident Pedro Castillo Terrones vyhlásil na noc z utorka (5. 4.) na stredu (6. 4.) zákaz vychádzania v hlavnom meste Lima a neďalekom prístavnom meste Callao.

Rada ministrov podľa prezidentových vyjadrení toto opatrenie prijala s cieľom „obnoviť mier a vnútorný poriadok“. Zákaz bude v platnosti od 02.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) do polnoci.

Protesty proti vyšším cenám

Odborové organizácie dopravcov už niekoľko dní v uliciach miest vyjadrujú nespokojnosť s nárastom cien pohonných hmôt a ďalších výrobkov vrátane potravín, píše na svojej webovej stránke peruánsky denník La República.

Protestujúci v pondelok (4. 4.) zablokovali cestné komunikácie na viacerých miestach v krajine vrátane hlavného mesta Lima. Počas týchto nepokojov hlásili aj viacero prejavov násilia a zrážky medzi políciou a účastníkmi zhromaždení.

Pri protestoch zomreli najmenej štyria ľudia

Protesty vypukli minulý týždeň vo vidieckych oblastiach krajiny, odvtedy sa však začali šíriť do ďalších častí Peru. Postupne sa pritom na niektorých miestach vyhrocujú, pri potýčkach s policajtmi podľa vlády zomreli najmenej štyria ľudia.

V meste Ica na juhu krajiny protestujúci zapaľovali mýtne brány a útočili na strážcov poriadku.

Niektorí farmári a kamionisti minulý týždeň zablokovali diaľnice vedúce do Limy, čo v metropole viedlo k náhlemu zvýšeniu cien potravín a v niektorých prípadoch aj k rabovaniu obchodov. Na viacerých miestach tiež úrady zrušili výučbu.

Protesty sú podľa agentúry Reuters nepríjemným obratom pre ľavicového prezidenta Castilla, ktorý bol pred nástupom do funkcie farmárom a učiteľom a do úradu sa vlani dostal vďaka veľkej podpore chudobnejšieho vidieckeho obyvateľstva.

Jeho obľúbenosť však rýchlo opadla, a to aj na vidieku. Castillo už prekonal dva pokusy o odvolanie z funkcie a mnohokrát obmenil svoj kabinet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet