Na hlavný obsah

Protest v Bratislave: Pred ruskou ambasádou si desiatky ľudí ľahli na zem

Išlo o reakciu na masaker v ukrajinskej Buči.

Protest v Bratislave: Pred ruskou ambasádou si desiatky ľudí ľahli na zem
Protest iniciatívy Mier Ukrajine pred ruskou ambasádou v Bratislave. Foto: TASR

Pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave si v piatok (8. 4.) ľahli na zem desiatky ľudí. Protestným aktom, ktorý sa už konal vo viacerých európskych metropolách, vyslali jasný odkaz. Žiadajú zastaviť genocídu na Ukrajine.

Ide o reakciu na masaker v ukrajinskej Buči. Podujatie sa konalo pod záštitou iniciatívy Mier Ukrajine. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Hodina popoludní. Pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave sa ozýva zvuk streľby. Na zemi leží vyše 60 ľudí, niektorí majú páskami zviazané ruky. Nejde o útok, ale o protestný akt – reakciu na informácie o vraždení civilistov v ukrajinskej Buči. Protest vyvolal silné emócie. 

„Je to ťažké pozerať sa na to, pretože vyzerá to veľmi reálne a mám pocit, že sa to deje aj tu a je to príliš blízko.“

Som taká hrdá na Slovákov, ktorí podporujú Ukrajinu. Bojujeme nielen za náš štát, ale bojujeme za celú Európsku úniu a za celý svet.“ – zaznelo na protestoch.

Chcú zastaviť genocídu

Odkaz protestu vysvetľuje Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine: „Chceme zastaviť túto genocídu. Žiadame Rusko, aby s ňou prestalo a aby sa to vyšetrilo, aby to neostalo nepovšimnuté. A chceme upozorniť verejnosť na to, že takéto niečo sa deje niekoľko kilometrov od Slovenska.“

Organizátori požadujú napríklad vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Poukazujú na šíriacu sa propagandu či zľahčovanie zločinov na Ukrajine.

Pokračuje Daria z Kyjeva, ktorá študuje na Slovensku: „Môj otec žije v Kyjeve, on je vojak a musí bojovať. Je to veľmi dôležité vyjadriť ľuďom, že my stojíme za Ukrajinou. Sú ľudia, ktorí veria ruskej propagande.“

V nedeľu (10. 4.) vyjdú do bratislavských ulíc ukrajinské matky. Pochod má poukazovať na to, že vojna si obete nevyberá a o život prichádzajú aj deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál