Na hlavný obsah

Spravodlivosť vyhrala či prelomové rozhodnutie. Politici reagujú na verdikt súdu v prípade Kotlebu

Europoslanec Pollák sa s verdiktom súdu nestotožnil.

Reakcie na Mariana Kotlebu
Na snímke zľava europoslanec Peter Pollák, šéf ĽSNS Marian Kotleba a poslanec za Za ľudí Juraj Šeliga.Foto: TASR, RTVS
Foto: TASR, RTVS

„Tunajšia pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu.“ Týmito slovami reagovala koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) na odsúdenie šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu. Tomu v utorok (5. 4.) Najvyšší súd (NS) SR vymeral podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

„Hoci dostal Kotleba len podmienku, rozsudok potvrdil, že je neonacista a že spoločnosť nemôže tolerovať propagáciu extrémizmu. ĽSNS by si však po tomto verdikte súdu zaslúžila rozpustenie. Platí to aj v prípade Republiky, pretože jej predstavitelia boli v tom čase verní prisluhovači Mariána Kotlebu,“ doplnil podpredseda SaS Martin Klus. 

Šeliga: Prelomové rozhodnutie

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že NS SR rozhodol v prípade Kotlebu v kauze rozdávania šekov na základe relevantných dôkazov. Uviedla to jeho hovorkyňa Michaela Jurcová s tým, že šéf NR SR nezvykne komentovať rozhodnutia súdov.

„Odsúdenie Kotlebu je v boji proti fašistom, nacistom a iným extrémistom, ktorí u nás bujnejú, zásadné a prelomové. Akákoľvek propagácia extrémistických symbolov a materiálov je neprípustná a netolerovateľná, a o to viac to platí, keď ide o poslanca Národnej rady Slovenskej republiky!“ poznamenal po právoplatnom rozhodnutí súdu podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

Podľa zákonodarcu Andreja Stančíka (OĽANO) je rozhodnutie NS SR „dôležitý signál“ aj napriek tomu, že predseda ĽSNS nepôjde do väzenia. „Kotleba príde o poslanecký mandát a my si aspoň nachvíľu oddýchneme od sirén a vyhrážok v pléne. Demokracia sa musí brániť pred tými, ktorí si želajú jej zničenie,“ skonštatoval na facebooku.

Šimečka: Čo teraz bráni rozpustiť ĽSNS?

Stančíkov stranícky kolega a europoslanec Peter Pollák sa s verdiktom súdu nestotožnil. „Som presvedčený, že Kotleba so svojimi názormi a hlavne opakovanými skutkami mal byť potrestaný nepodmienečnými trestom.
S rozsudkom Najvyššieho súdu nesúhlasím,“
napísal.

Ďalší europoslanec a člen Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zase uviedol, že „demokracia sa musí vedieť brániť pred tými, ktorí nenávidia slobodu, pravidlá a ľudské práva. Inak by zničili oni ju“. Podľa neho sa Kotleba celý život správa ako extrémista a v utorok to potvrdil aj súd.

„Nie je to síce taký tvrdý trest, ako pôvodné štyri roky od Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Odteraz je však absolútne legitímnou otázkou, čo bráni rozpustiť aj jeho partiu násilníkov, známu pod skratkou ĽSNS,“ zamyslel sa.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD uviedla, že rešpektuje rozhodnutie súdu. Reagovala tak hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Prezidentka si počká

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa k rozhodnutiu súdu vyjadrí až po tom, ako sa oboznámi s odôvodnením rozhodnutia súdu. Je podľa nej dôležité, aby miernejší verdikt v jeho prípade nebol povzbudením pre stúpencov extrémizmu. Povedal to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Kotleba je vinný zo sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a právoplatným rozsudkom Najvyššieho súdu SR mu zanikol mandát poslanca. Vzhľadom na jeho pôsobenie v politike to asi nikoho nemohlo prekvapiť. Dôležité pre rozhodovanie o trestných činoch z nenávisti však budú najmä dôvody, ktoré viedli najvyšší súd k prekvalifikácii trestného činu na miernejšiu podobu,“ spresnil hovorca prezidentky.

ĽSNS hovorí o nebezpečnom precedense

Opozičná ĽSNS považuje odsúdenie svojho predsedu za mimoriadne nebezpečný precedens, ktorý závažným spôsobom likviduje demokratický a právny štát na Slovensku. Povedal to hovorca strany Martin Beluský.

„Ukazuje sa tak, že tento prehnitý systém sa v prenasledovaní skutočnej politickej opozície nezastaví absolútne pred ničím,“ uviedol Beluský. Rozsudok považuje strana za potvrdenie toho, že celý proces bol politickým procesom s cieľom zlikvidovať politickú opozíciu.

„Marian Kotleba bol odsúdený aj napriek tomu, že proti nemu neexistovali žiadne skutočné dôkazy, len absurdné znalecké posudky a vykonštruované obvinenia,“ zhodnotil Beluský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko