Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších zajatcov

Ukrajincom vrátili 76 ľudí.

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších zajatcov
Na snímke zľava ukrajinská a ruská vlajka. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov. Rusko odovzdalo Ukrajine 60 vojakov a 16 civilistov, oznámila v utorok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na online platforme Telegram. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Dnes sme vymenili 60 príslušníkov ozbrojených síl vrátane desiatich dôstojníkov. Domov sa vracia aj 16 civilistov,“ uviedla Vereščuková. „Išlo o piatu výmenu vojnových zajatcov – celkovo 76 ľudí,“ dodala.

Vereščuková nespresnila, koľko ruských zajatcov vydal Kyjev Moskve. K dosiaľ poslednej výmene zajatcov od začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára došlo v čase, keď Rusko podľa Kyjeva spustilo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny.

Minulý týždeň Kyjev ohlásil, že na príkaz prezidenta Volodymyra Zelenského vrátil Moskve 30 vojnových zajatcov.

Zelenskyj tiež ponúkol výmenu prokremeľského politika Viktora Medvedčuka, zadržaného po úteku z domáceho väzenia, za Ukrajincov zajatých Ruskom.

V pondelok (19. 4.) zverejnili ukrajinské bezpečnostné zložky video, v ktorom Medvedčuk žiada svojho osobného priateľa, ruského prezidenta Vladimira Putina, a tiež Zelenského, aby ho vymenili za evakuáciu civilistov a vojakov z obliehaného mesta Mariupol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet