Na hlavný obsah

Rusko chce úplne ovládnuť Donbas, tvrdí Kyjev

Pokračuje aj ostreľovanie Mariupolu.

Rusko chce úplne ovládnuť Donbas, tvrdí Kyjev
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálny štáb ukrajinskej armády v utorok (19. 4.) uviedol, že ruské sily zameriavajú svoje úsilie na úplné ovládnutie Doneckej a Luhanskej oblasti. Informuje o tom agentúra AP.

Podľa generálneho štábu začala v pondelok (18. 4.) nová fáza vojny. Ruskí vojaci sa pokúsili prelomiť ukrajinskú obranu na takmer celej frontovej línii v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti.

Generálny štáb vo vyhlásení zverejnenom v utorok okrem toho uvádza, že ruská armáda aj naďalej blokuje a ostreľuje prístavné mesto Mariupol a pokračujú aj vzdušné útoky na iné mestá.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer oznámil, že Rusko začalo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny.

Podľa Zelenského začalo Rusko „bitku o Donbas“, pričom veľká časť ruskej armády sa v súčasnosti zameriava na ofenzívu na východe Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

Ukrajinský líder týmto svojím oznámením potvrdil obdobné skoršie vyjadrenia vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov, ktorí v pondelok ako prví varovali pred začiatkom ruskej vojenskej ofenzívy na východe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet