Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že zničilo veľké množstvo zbraní, ktoré Ukrajine dodal Západ

Ministerstvo nespresnilo o aké zbrane išlo.

Rusko tvrdí, že zničilo veľké množstvo zbraní, ktoré Ukrajine dodal Západ
Príslušník územnej obrany ukrajinskej armády nesie protitankovú zbraň NLAW. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v stredu (27. 4.) vyhlásilo, že sily Ruskej federácie zničili veľké množstvo zbraní, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

„Presne navádzané rakety dlhého doletu Kalibr, odpálené z mora, zničili v areáli hlinikárne v Záporoží hangáre s obrovským množstvom zahraničných zbraní a munície, ktoré ukrajinským jednotkám dodali Spojené štáty a európske krajiny,“ uviedol na brífingu rezort obrany v Moskve. Aké zbrane boli údajne zničené, ministerstvo nespresnilo.

Ako pripomína spravodajská stanica Sky News, Rusko v utorok (26. 4.) obvinilo Západ, že „prilieva olej do ohňa“, a uviedlo, že ďalšie dodávky zbraní pre Ukrajinu spôsobia eskaláciu ozbrojeného konfliktu, ktorý trvá už deväť týždňov.

Lavrov: NATO sa zapojilo do nepriamej vojny

Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov v pondelok (25. 4.) upozornil svet, aby „nepodceňoval hrozbu jadrového konfliktu“. Dodal, že dodávky zbraní Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu v podstate znamenajú, že NATO sa zapojilo do nepriamej vojny s Ruskom.

Spojené štáty a organizácia NATO vylúčili vyslanie svojich jednotiek do bojov na Ukrajine. Avšak Washington a jeho európski spojenci poskytli Kyjevu rozsiahle dodávky zbraní vrátane dronov a protilietadlových a protitankových rakiet.

Šéf Štátneho departmentu Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin v nedeľu (24. 4.) počas návštevy Kyjeva oznámili, že na vojenskú podporu Ukrajiny a 15 ďalších spojeneckých krajín vyčlení Washington 713 miliónov dolárov. Z toho 322 pôjde priamo pre Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet