Na hlavný obsah

Ukončil 40-ročnú vládu jednej strany. Zomrel exprezident Kene

Po jeho znovuzvolení nastali hrozivé nepokoje.

Ukončil 40-ročnú vládu jednej strany. Zomrel exprezident Kene
Na archívnej snímke z 9. apríla 2013 kenský exprezident Mwai Kibaki. Foto: TASR/AP

Vo veku 90 rokov zomrel bývalý kenský prezident Mwai Kibaki. O jeho úmrtí informoval v piatok súčasný prezident tejto africkej krajiny Uhuru Kenyatta, z ktorého vyhlásenia cituje stanica BBC.

Kibaki bol hlavou štátu v rokoch 2002 až 2013. Jeho zvolením sa skončila 40-ročná vláda jednej strany, ktorá trvala od získania nezávislosti Kene. Jeho opätovné zvolenie v roku 2007 však vyvolalo niekoľkomesačné nepokoje, ktoré si vyžiadali 1 200 mŕtvych.

Kenyatta v súvislosti s úmrtím svojho niekdajšieho rivala vyhlásil až do pohrebu obdobie smútku a nariadil spustiť zástavy na pol žrde. Kibaki bude mať štátny pohreb s plnými vojenskými poctami, uviedol ďalej vo vyhlásení Kenyatta.

Ekonóm Kibaki krajinu nasmeroval na cestu hospodárskeho rastu. Jedným z jeho najväčších úspechov bolo aj zavedenie bezplatného základného vzdelania.

V roku 2010 predstavil novú ústavu, ktorá bola drvivou väčšinou schválená v celoštátnom referende. Mnohí ju podľa BBC považujú za najvýznamnejší politický počin v dejinách Kene od získania nezávislosti od Británie v roku 1963.

Nová ústava priniesla decentralizovanejší politický systém a obmedzila prezidentské právomoci. Kibaki však neuspel v boji proti korupcii a jeho vládou otriasli veľké korupčné škandály.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet