Na hlavný obsah

USA chcú pozastaviť členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva

Ide o reakciu aj na udalosti v meste Buča.

USA chcú pozastaviť členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva
Na archívnej snímke diplomati opúšťajú sálu počas prednahratého prejavu ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na protest proti ruskej invázii na Ukrajine na Konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva v Ženeve. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa chcú pokúsiť o suspendovanie Ruska z Rady OSN pre ľudské práva. V pondelok (4. 4.) o tom informovala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Ako informovala agentúra AFP, ruská diplomatická misia v Ženeve oznámenie americkej veľvyslankyne bezprostredne nekomentovala.

„Nemôžeme dovoliť členskému štátu, ktorý podkopáva všetky princípy, ktoré si ctíme, aby sa zúčastňoval na práci v Rade OSN pre ľudské práva,“ napísala veľvyslankyňa na twitteri.

Narážala na množiace sa podozrenia, že ruské jednotky sa na Ukrajine zrejme dopustili činov, ktoré by mohli byť kvalifikované ako vojnové zločiny.

Thomasová-Greenfieldová narážala na víkendové správy o násilnostiach spáchaných v meste Buča v Kyjevskej oblasti.

Správy o telách desiatok civilistov na uliciach mesta alebo v masových hroboch vyvolali vo svete vlnu rozhorčenia a odsúdenia.

Chcú prejsť od slov k činom

Veľvyslankyňa USA sa súčasne obrátila na 140 krajín, ktoré už hlasovali za odsúdenie ruskej invázie na Ukrajinu: „Zábery z Buče a devastácie na celej Ukrajine nás teraz nútia prejsť od slov k činom“.

Akékoľvek rozhodnutie o suspendovaní Ruska si vyžaduje rozhodnutie Valného zhromaždenia OSN. Upozornila na to AFP.

Jeho hovorkyňa Paulina Kubiaková v pondelok (4. 4.) uviedla, že zatiaľ neprišla žiadna žiadosť týkajúca sa prípadného suspendovania Ruska.

V 47-člennej Rade OSN pre ľudské práva, ktorá sídli v Ženeve, v súčasnosti zasadajú Rusko a ďalší štyria stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN. Ide o Spojené kráľovstvo, Čínu, Francúzsko a Spojené štáty.

USA za člena tohto grémia zvolili vlani v októbri, keď v ňom pred tým 3,5 roka nepracovali, čo súviselo s rozhodnutím vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet