Na hlavný obsah

Ľudský génius pokoril vzdialenosť. V USA pred 95 rokmi uskutočnili prvé pokusné vysielanie televízie

Nedokázali ho predvídať ani majstri predpovedí.

Ľudský génius pokoril vzdialenosť. V USA pred 95 rokmi uskutočnili prvé pokusné vysielanie televízie
Na snímke vtedajší minister obchodu USA Herbert Hoover počas prvého pokusného televízneho vysielania v USA v roku 1927. Foto: facebook/Herbert Hoover Presidential Library and Museum

Pred 95 rokmi – 7. apríla 1927 sa v New Yorku zišlo publikum pozostávajúce z niekoľkých desiatok novinárov a predstaviteľov spoločnosti Bell Telephone Laboratories. Zúčastnení sa stali svedkami prvého pokusného vysielania televízie v USA, píše portál edn.com.

Živý obraz a hlas vtedajšieho ministra obchodu Herberta Hoovera prenášali telefónnymi linkami z Washingtonu do viac ako 200 míľ vzdialenej posluchárne v centre Manhattanu. Hoovera zvolili za prezidenta Spojených štátov v novembri 1928.

Ľudský génius pokoril vzdialenosť

„Dnes sme v určitom zmysle prvýkrát v histórii svedkami prenosu obrazu,“ povedal Hoover, ako sa pozeral do malej čiernej skrinky. „Ľudský génius pokoril vzdialenosť doteraz neznámym spôsobom,“ dodal.

Kniha Geralda Leinwanda z roku 2001 – 1927: High Tide of the 1920s, uvádza článok na titulnej strane New York Times, ktorý vyšiel nasledujúci deň v reakcii na pokusné vysielanie.

Majstri predpovedí to nedokázali predvídať

Autor článku opisoval prenos ako „fotku, ktorá ožila“, ale zároveň pochyboval o komerčnom využití novej technológie.

Prenos na neho však napriek tomu zapôsobil a napísal: „Pokus spojenia telefónu a televízie v skutočnosti prekonáva predstavivosť všetkých čarodejníkov a prorokov. Je to jedna z mála vecí, ktorú Leonardo da Vinci, Roger Bacon, Jules Verne a ďalší majstri predpovedí nedokázali predvídať.“

Inžinieri z Bell Laboratories nevynašli prenosový systém na účely zábavy, ale so zámerom dozvedieť sa viac o danej technológii.

Historik Albert Abramson vo svojej knihe z roku 2009 “The History of Television, 1880 to 1941” zdôraznil význam tohto pokusu. „Bola to najlepšia demonštrácia mechanického televízneho systému, aká bola dovtedy urobená,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet