Na hlavný obsah

Záchranári v Boroďanke vytiahli zo sutín telá ďalších siedmich ľudí

Dovedna ich je už 19.

Záchranári v Boroďanke vytiahli zo sutín telá ďalších siedmich ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Telá siedmich ľudí našli záchranári v pondelok (11. 4.) v sutinách dvoch zničených obytných budov v ukrajinskom meste Boroďanka, severozápadne od Kyjeva. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS).

Na akcii na hľadanie nezvestných obyvateľov Boroďanky po tom, čo sa v marci začali z Kyjevskej oblasti sťahovať ruské jednotky, sa podieľa vyše 200 záchranárov. Dosiaľ sa im podarilo z trosiek zničených budov vytiahnuť telá 19 ľudí.

„Nevieme, aký je konečný počet osôb pod troskami. Máme len informácie, že počas ostreľovania tejto budovy bolo počuť spod sutín volanie (o pomoc),“ uviedla pre Reuters hovorkyňa DSNS Svitlana Volodahová.

Bagrami v pondelok odpratali betónové sutiny zhorených zvyškov bytovky. Niektorí záchranári zasahovali s pátracími psami, iní zase prehľadávali trosky s baterkami a snažili sa nájsť ľudí uviaznutých pod nimi. Jedno telo objavili na kraji cesty zabalené do vreca.

V ďalšej časti mesta záchranári počas pondelka odstraňovali trosky z detského ihriska. Pracovníci odtiaľ odstránili obhorené ruské obrnené vozidlo, ktoré naložili na nákladné auto a odviezli.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že situácia v Boroďanke je „oveľa strašnejšia“ než v neďalekej Buči a Rusko obvinil z páchania vojnových zločinov. Moskva tieto obvinenia odmieta.

Boje budú intenzívnejšie

Boje na východe Ukrajiny v najbližších dvoch až troch týždňoch zosilnia, pričom ruské ozbrojené sily preorientovali svoje úsilie na dobytie celého Donbasu. Vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to v utorok (12. 4.) uviedlo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na informácie rozviedok.

„Ruská ofenzíva sa naďalej sústreďuje na ukrajinské pozície v okolí Donecka a Luhansku, pokračujú boje v okolí Chersonu a Mykolajivu a obnovujú sa útoky na Kramatorsk,“ uviedlo ministerstvo.

Jeho správa tiež uvádza, že ruské sily sa naďalej sťahujú z Bieloruska, aby sa mohli presunúť a zapojiť do operácií na východnej Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet