Na hlavný obsah

Zelenskyj dostal pozvanie na samit G20 v Indonézii

Ten bude v novembri.

Zelenskyj dostal pozvanie na samit G20 v Indonézii
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v závere tohto roka bude môcť zúčastniť na samite najväčších svetových ekonomík G20. Na rokovanie ho pozval indonézsky prezident Joko Widodo, ktorý aktuálne G20 predsedá. 

„Vážim si pozvanie na summit G20,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti. Spresnil, že indonézskemu prezidentovi poďakoval za jeho podporu ukrajinskej územnej celistvosti a suverenity a jeho jasný postoj v OSN.

Ukrajina nie je členom skupiny G20, predsedovia skupiny ale už v minulosti na samity pozývali aj nečlenské krajiny ako hostí. Organizácia G20 predtým odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Mnohé členské štáty volali po vylúčení ruského prezidenta Vladimira Putina z účasti na novembrovom samite, ktorý sa uskutoční na Bali.

Indonézia to ale zatiaľ odmietla s vysvetlením, že je na takéto rozhodnutie príliš skoro. Delegáti Spojených štátov, Spojeného kráľovstva a Kanady tento mesiac odišli z rokovania predstaviteľov G20 vo Washingtone, keď vystupovali ruskí predstavitelia, pripomenula agentúra Reuters.

Skupina G20 zahŕňa Argentínu, Austráliu, Brazíliu, Kanadu, Čínu, Francúzsko, Nemecko, Indiu, Indonéziu, Taliansko, Japonsko, Južnú Kóreu, Mexiko, Rusko, Saudskú Arábiu, Južnú Afriku, Turecko, Britániu, Spojené štáty a Európsku úniu ako celok. Sú to najväčšie ekonomiky sveta a sú medzi nimi ako vyspelé, tak rozvojové štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet