Na hlavný obsah

Británia chce vyzbrojiť Moldavsko na ochranu pred ruskou inváziou

Rokuje o tom so spojencami v NATO.

moldavská vlajka
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Spojené kráľovstvo chce poslať do Moldavska moderné zbrane, ktoré by krajine poskytli ochranu pred prípadnou hrozbou ruskej invázie. S odvolaním sa na britskú ministerku zahraničia Liz Trussovú to napísal web denníka The Daily Telegraph.

Šéfka britskej diplomacie pritom podľa denníka poukázala na to, že ruský prezident Vladimir Putin je rozhodnutý vytvoriť „väčšie Rusko“. A to bez ohľadu na to, že sa pri jeho nariadenej invázii na Ukrajinu nepodarilo dosiahnuť rýchly úspech.

Rusko označilo svoju agresiu, ktorú začalo 24. februára, za špeciálnu vojenskú operáciu, ktorej cieľom je odzbrojiť Ukrajinu a zbaviť ju radikálnych protiruských nacionalistov. Kyjev a jeho spojenci to odmietli ako zjavnú nepodloženú zámienku na začatie vojny.

Trussová podľa webu The Telegraph oznámila, že s Kišiňovom teraz pokračujú rokovania, ktoré majú zistiť, či moldavská obrana dokáže odradiť akékoľvek možné budúce napadnutie krajiny.

Štandardy NATO

„Chcela by som, aby sme Moldavsko vyzbrojili podľa štandardov Severoatlantickej aliancie. O tom s našimi spojencami diskutujeme,“ povedala.

„Putinove ambície vytvoriť väčšie Rusko sú absolútne jasné. A to, že jeho pokusy o dobytie Kyjeva neboli úspešné, neznamená, že sa týchto svojich ambícií vzdal,“ upozornila ministerka.

Moldavsko, ktoré na juhozápade susedí s Ukrajinou, nie je členom NATO. Ak plány Trussovej schvália, členovia Aliancie by mohli Moldavsku poskytnúť moderné zbrane namiesto doterajšej výzbroje zo sovietskej éry a vycvičili by moldavských vojakov na ich použitie, poznamenal The Telegraph.

Panujú obavy, že Moskva bude chcieť získať kontrolu nad celou južnou Ukrajinou a získať tak pozemný prístup do Podnesterska. To je separatistická oblasť v Moldavsku, ktorú Rusko od 90. rokov prakticky tiež okupuje.

Od roku 1992, keď uzavreli mierovú dohodu medzi separatistami a moldavskou armádou, je v tomto regióne kontingent asi 1 500 ruských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet