Na hlavný obsah

Dánsko zlikviduje milión vakcín proti covidu, nepodarilo sa ich darovať

Pandémia je pod kontrolou.

Dánsko zlikviduje milión vakcín proti covidu, nepodarilo sa ich darovať
Prázdne ampulky vakcíny od spoločnosti Pfizer-Biontech. Foto: TASR/AP

Dánsko v nasledujúcich týždňoch zlikviduje 1,1 milióna vakcín proti ochoreniu COVID-19. Dôvodom je, že blíži dátum ich spotreby a nepodarilo sa ich darovať rozvojovým krajinám. S odvolaním sa na dánske zdravotné úrady to v pondelok (2. 5.) napísala agentúra AP.

Zaočkovať v krajine sa dala už väčšina obyvateľov. Až 81 percent z nich dostalo dve dávky a takmer 62 percent aj posilňujúcu dávku. Pandémia je teraz v krajine podľa zdravotných úradov pod kontrolou.

Ponuka prevyšuje dopyt

„Teraz sa objavili globálne problémy s darovaním vakcín proti covidu, pretože prvýkrát počas pandémie nastala situácia, keď ponuka vakcín prevyšuje dopyt,“ uviedla dánska agentúra zodpovedná za boj proti infekčným chorobám.

Poznamenala, že sa to týka aj Dánska, ktoré doteraz darovalo deväť miliónov vakcín a snažilo sa aj v spolupráci s Európskou úniou nájsť krajiny, ktoré by využili ďalšie.

„Vzhľadom na klesajúci dopyt a nedostatočnú ochotu nechať sa zaočkovať v rozvojových krajinách však bolo pre Dánsko a ďalšie krajiny EÚ ťažké nájsť pre prebytočné dávky poberateľa,“ dodala agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet