Na hlavný obsah

Do Rakúska sa už dá z celého sveta cestovať bez obmedzení

Viedenské letisko hovorí o dôležitom signále.

Do Rakúska sa už dá z celého sveta cestovať bez obmedzení
Ilustračné foto - policajná kontrola na hraniciach. Foto: TASR

Do Rakúska sa od pondelka (16. 5.) dá pricestovať z celého sveta bez akýchkoľvek covidových obmedzení. Od polnoci už nikto nemusí pri vstupe do krajiny preukazovať, že spĺňa pravidlo 3G. To znamená kompletné očkovanie, negatívny test alebo prekonanie ochorenia.

Turisti či ľudia, ktorí sa vracajú z ciest, a ďalší návštevníci z celého sveta, môžu prvýkrát od začiatku pandémie opäť vstúpiť do Rakúska bez obmedzení,. Uviedla to agentúra APA s odvolaním sa na príslušné nariadenie ministerstva zdravotníctva.

Doterajšie pravidlá na vstup do krajiny síce zostávajú oficiálne v platnosti, avšak aktuálne nie je žiadna krajina na zozname štátov s veľmi vysokým epidemickým rizikom.

Ak by sa niekde vyskytol nový variant covidu, mohlo by Rakúsko opäť rýchlo znovu zaviesť povinnosť testovania, registrácie a karantény pre určité krajiny, píše APA.

Nejednotné pravidlá letísk

Zrušenie povinnosti 3G potešilo vzhľadom na nadchádzajúcu turistickú sezónu odvetvie cestovného ruchu aj viedenské letisko. To hovorí o „dôležitom signále o návrate k slobode cestovania“.

Členovia predstavenstva letiska Julian Jäger a Günther Ofner sa poďakovali armáde, pohraničnej polícii a okresnému hejtmanstvu so sídlom v meste Bruck an der Leitha. A to za ich „enormné nasadenie“ pri každodenných kontrolách pasažierov prilietajúcich na letisko v uplynulých dvoch rokoch.

Okrem toho vedenie letiska vyzvalo na celoeurópske zjednotenie pravidiel smerom k noseniu respirátorov v leteckej doprave. V pondelok oficiálne zrušili všeobecnú povinnosť rúšok na letiskách v EÚ. Mnohé štáty Únie ale rúška na svojich letiskách stále vyžadujú. Medzi nimi sú Rakúsko, Nemecko, Španielsko, Grécko či Portugalsko.

Ak v mieste odletu alebo v cieľovej destinácii platí rúšková povinnosť vo verejnej doprave, mala by podľa Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) naďalej platiť aj na palube lietadiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet