Na hlavný obsah

Francúzsky zdravotnícky úrad odporúča 5. dávku vakcíny pre rizikových pacientov

Dávku odporúča aj pre seniorov nad 65 rokov.

Francúzsky zdravotnícky úrad odporúča 5. dávku vakcíny pre rizikových pacientov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky najvyšší úrad verejného zdravotníctva odporučil na jeseň ďalšiu posilňujúcu dávku vakcíny proti koronavírusu pre rizikových pacientov a ľudí vo veku nad 65 rokov. Pripraviť je podľa neho potrebné aj príslušné očkovanie obyvateľstva. Informovala agentúra DPA.

V prípade vysoko rizikových pacientov by mali dostať posilňujúci dávku aj ľudia z ich najbližšieho okolia. Tí ľudia v tejto skupine, ktorým vpichli zatiaľ všetky dávky vakcíny, by už mali dostať na jeseň piatu dávku proti koronavírusu.

Dostatočná zaočkovanosť

Napriek súčasnej ustálenej situácii s ochorením COVID-19 francúzsky úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že pravdepodobne nastane situácia, keď sa bude koronavírus znova silnejšie šíriť.

Najpravdepodobnejší scenár je ten, že koronavírus zostane stále aktívny, ale bude mať menší vplyv, a to práve vďaka dostatočnej zaočkovanosti obyvateľstva. Krajina sa však tiež musí pripraviť na horší scenár a potom uskutočniť očkovanie vo veľkom rozsahu.

Úrad verejného zdravotníctva nemôže robiť politické rozhodnutia. Je však už pravidlom, že francúzska vláda sa týchto odporúčaní drží.

Plne zaočkovaných je vo Francúzsku 78,32 percenta populácie. Posilňujúcu dávku dostalo už 56,66 percenta obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet