Na hlavný obsah

Hekeri získali fotografie a dokumenty potvrdzujúce, že v Číne násilne zadržiavajú stisíce Ujgurov

Ide o takzvané takzvané policajné spisy zo Sin-ťiangu.

Hekeri získali fotografie a dokumenty potvrdzujúce, že v Číne násilne zadržiavajú stisíce Ujgurov
Protestujúca drží plagát s nápisom "Milióny Ujgurov v táboroch". Foto: TASR/AP

Tisíce fotografií a dokumentov tvoria takzvané policajné spisy zo Sin-ťiangu, ktoré sa hekerom podarilo získať z počítačov čínskych bezpečnostných zložiek.

Súbory zverejnené medzinárodným tímom investigatívnych novinárov podľa expertov potvrdzujú, že na čínskom ďalekom západe násilím zadržiavajú státisíce Ujgurov a príslušníkov ďalších prevažne moslimských etník.

Snímky zatknutých

Najnovší úlovok na rozdiel od predošlých prvýkrát obsahuje snímky zatknutých.

„Mali by medzinárodné spoločenstvo konečne presvedčiť, že čínska vláda hrubo porušuje ľudské práva Ujgurov, čo sa ona sama snaží svojimi klamstvami zakryť. My sa krajiny dlhodobo snažíme presvedčiť, väčšina ale mlčí, keďže ich s Čínou spájajú ekonomické vzťahy. Po týchto dôkazoch už nemajú dôvod slepo veriť Pekingu.“ Povedal o dôležitosti informácií pre RTVS predseda Svetového ujgurského kongresu Dolkun Isa.

Niektoré krajiny hovoria o genocíde

Ľudskoprávne organizácie hovoria o nemilosrdnej snahe Číny vymazať v Sin-ťiangu tamojšiu kultúru, niektoré krajiny postup štátu označili dokonca za genocídu.

Vláda sa však bráni, že v takzvaných prevýchovných táboroch, ktoré zriadila po sérii nepokojov a teroristických útokoch, sú Ujguri dobrovoľne, aby sa naučili čínštinu a dokázali sa zamestnať.

Po štyroch rokoch príprav je na návšteve čínskeho regiónu vysoká predstaviteľka OSN pre ľudské práva Mičel Bačeletová. Sama však prízvukovala, že tam nejde vyšetrovať porušovanie ľudských práv.

Realistické očakávania

Podľa Filip Šeboka z českej Asociácie pre medzinárodné otázky musia byť očakávania realistické. „Program je jednoznačne nalinkovaný. Misia sa dozvie len to, čo bude čínska vláda ochotná ukázať. Vidíme zo strany Organizácie spojených národov, že je vždy v kritike Číny veľmi opatrná. Faktor čínskeho vplyvu je tam jednoznačne prítomný.“

Analytici upozorňujú aj na nedávnu výmenu popredných úradníkov v Sin-ťiangu. Centrálna vláda sa podľa nich uspokojila so zaistením bezpečnostnej situácie v regióne a pripravuje sa na jeho ďalší ekonomický rozvoj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál