Na hlavný obsah

Katharine Hepburnová bola najväčšou ženskou legendou filmového plátna všetkých čias

Počas svojej filmovej kariéry získala štyroch Oscarov.

Katharine Hepburnová bola najväčšou ženskou legendou filmového plátna všetkých čias
Na snímke americká herečka Katharine Hepburnová. Foto: wikimedia commons

Americká herečka Katharine Hepburnová získala počas svojej filmovej kariéry štyroch Oscarov. Od jej narodenia uplynulo 115 rokov.

Americký filmový inštitút vyhlásil Hepburnovú v roku 1999 za najväčšiu ženskú legendu filmového plátna všetkých čias. V roku 2004 sa vedci z britskej Kráľovskej spoločnosti uzniesli, že hollywoodsky pár Katharine Hepburnová a Spencer Tracy vytvorili v snímke Adam’s Rib (Adamovo rebro, 1949) najlepšiu mileneckú dvojicu strieborného plátna.

Získala štyri Oscary

Materiály dokumentujúce divadelnú kariéru Katharine Hepburnovej získala v roku 2007 Newyorská verejná knižnica. Materiály o jej oveľa slávnejšej filmovej kariére boli venované Knižnici Margaret Herrickovej, ktorá patrí Akadémii filmových umení a vied.

Na snímke herečka Katharine Hepburnová so svojím hereckým aj životným partnerom hercom Spencerom Tracym.
Na snímke herečka Katharine Hepburnová so svojím hereckým aj životným partnerom hercom Spencerom Tracym.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Katharine Hepburnová prišla na svet 12. mája 1907 v americkom Hartforde. Začínala hrať na Brodwayi v New Yorku. Prvého Oscara získala za svoj tretí film Morning Glory (Ranná žiara) z roku 1933.

Poslednú pozlátenú sošku dostala za úlohu vo filme On Golden Pond (Na Zlatom jazere, 1981), v ktorom hrala po boku tiež slávneho herca Henryho Fondu.

Ďalšími dvoma Oscarmi ju vyznamenali za snímky Guess Who’s Coming to Dinner (Hádaj, kto príde na večeru, 1967) a Lion in Winter (Lev v zime, 1968).

Najdôležitejší americký film

Úspešné 40. roky 20. storočia znamenali pre Hepburnovú stretnutie s jej filmovým i životným partnerom Spencerom Tracym. Hrala s ním v deviatich filmoch, najvydarenejšia z tejto série bola snímka Adamovo rebro.

Na archívnej snímke z roku 1968 americká herečka Katharine Hepburnová a Peter O'Toole vo filme Lev v zime.
Na archívnej snímke z roku 1968 americká herečka Katharine Hepburnová a Peter O’Toole vo filme Lev v zime.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ich posledné spoločné dielo Hádaj, kto príde na večeru pranierovalo skrytý rasizmus bielych Američanov a podľa kritikov sa stalo najdôležitejším americkým filmom vôbec.

V tom istom roku Tracy zomrel a Hepburnová bola do poslednej chvíle pri ňom, hoci sa nikdy nevzali.

V roku 1987 vyšla Hepburnovej kniha spomienok The Making of The African Queen. Kritika sa pochvalne vyjadrovala aj o jej pamätiach s názvom Me (Ja), ktoré vyšli v roku 1991 a v ktorých prvýkrát písala o vzťahu so Spencerom Tracym.

Verná manželka

Katharine Hepburnová zomrela vo veku 96 rokov 29. júna 2003 vo svojom dome v meste Old Saybrook v štáte Connecticut (USA) v kruhu svojej rodiny. Pozostalí vyhoveli jej žiadosti neusporiadať spomienkové slávnosti alebo verejný pohreb. Jej popol uložili na cintoríne v Hartforde.

Na archívnej snímke Katharine Hepburnová s Henry Fondom vo filme Na Zlatom jazere v roku 1981.
Na archívnej snímke Katharine Hepburnová s Henry Fondom vo filme Na Zlatom jazere v roku 1981.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Necelé dva týždne po jej smrti vyšiel v knižnej podobe jej prvý autorizovaný životopis. Knihu s názvom Kate Remembered (Spomienky na Kate) napísal Scott Berg, držiteľ Pulitzerovej ceny.

Uvádza sa v ňom napríklad, že slávnu hollywoodsku divu raz udrel jej opitý milenec Spencer Tracy v hádke po tvári. Herečka sa napriek tomuto incidentu odmietla s ním rozísť a namiesto toho mu pomáhala liečiť sa z alkoholizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet