Na hlavný obsah

Lavrov preniesol vinu z nacistov na Židov, povedal Zelenskyj

Šéfa ruskej diplomacie kritizoval aj Izrael.

Lavrov preniesol vinu z nacistov na Židov, povedal Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára ľuďom prostredníctvom videa. Foto: SITA/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov svojimi výrokmi o židovskom pôvode Adolfa Hitlera presúva vinu za nacistické zločiny na židovský národ, povedal v pondelok (2. 5.) v pravidelnom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko sa podľa neho pravdepodobne nikdy nepoučilo z druhej svetovej vojny, napísal ruskojazyčný web stanice BBC.

Lavrov v nedeľu (1. 5.) v rozhovore s talianskou televíziou povedal, že fakt, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajine nie sú prvky nacizmu. Následne dodal, že aj nacistický diktátor Adolf Hitler podľa neho v sebe mal židovskú krv a že „najväčší antisemiti“ sú Židia.

„Ako môže takúto vec povedať v predvečer výročia víťazstva nad nacizmom? Tieto slová znamenajú, že šéf ruskej diplomacie vinu za nacistické zločiny presúva na židovský národ. Nemám slov. Taký antisemitský útok od ministra znamená, že Rusko zabudlo všetky ponaučenia z druhej svetovej vojny. Alebo si možno nikdy žiadne neodnieslo,“ povedal Zelenskyj.

Lavrovove výroky v pondelok ostro odsúdil okrem iných Izrael. Podobne ako Zelenskyj tamojší premiér Naftali Bennett uviedol, že cieľom takýchto slov je obviniť Židov zo zločinov nacistov. Jeruzalem si preto predvolal ruského veľvyslanca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet