Na hlavný obsah

MS 2022: Slovensko spoznalo svojho štvrťfinálového súpera

Fíni ovládli B-skupinu po triumfe nad Čechmi.

MS 2022: Slovensko spoznalo svojho štvrťfinálového súpera
Foto zo zápasu Fínsko - Česko. Foto: TASR/AP

Slovenská hokejová reprezentácia sa vo štvrťfinále MS 2022 predstaví proti domácim Fínom. Rozhodol o tom utorkový (24. 5.) triumf „Suomi“ nad Českom 3:0. Domáci Severania vďaka nemu ovládli B-skupinu a vyzvú 4. tím A-skupiny, teda Slovákov.

Presný rozpis štvrtkového (26. 5.) štvrťfinále určí ešte v utorok v noci direktoriát turnaja. Zápas Fínsko – Slovensko však bude mať úvodné buly s najväčšou pravdepodobnosťou o 19.20 h v Tampere.

„Suomi“ sú pre hráčov spod Tatier neobľúbeným súperom. Naposledy ich zdolali na veľkom turnaji ešte 28. apríla 2004 – teda pred 18 rokmi. Vtedy na MS ich porazili v rámci zápasu B-skupiny 5:2. Z nasledujúcich 13 zápasov na veľkých turnajoch prišla neprerušená séria Severanov – 13 víťazstiev.

Slovensko síce zdolalo Fínsko naposledy v roku 2017 na turnaji Euro Hockey Challenge v Bratislave 3:2, na veľkých turnajoch ale pokračuje tzv. „fínsky komplex“.

Česi nedali Fínom ani gól

Až do úvodného gólu zápasu to bol vyrovnaný hokej, Fíni boli o čosi nebezpečnejší. Keď sa dostali do vedenia, úplne otupili ostrie svojho súpera a iniciatíva im priniesla dvojgólový náskok počas presilovky pri vylúčení kapitána Červenku.

Česi nechali pasivitu v kabíne a úplne ovládli úvodnú päťminútovku druhého dejstva. Fíni sa dostali pod tlak, ale aj s kusiskom šťastia stav udržali, postupne hru vyrovnali a v ďalších minútach sa hral obojstranne dynamický a vzrušujúci hokej.

Česi však naďalej nevedeli nájsť recept na zakončenie a Fíni im to naznačili tretím gólom po parádnej akcii do poloprázdnej bránky. Tretie dejstvo pod vplyvom vývoju ponúkol už len dohru bez výrazne dramatických prvkov.

S výnimkou záverečnej minúty, keď Pastrňák zabránil obrovi Anttilovi skórovať do prázdnej bránky fantastickým bekčekingom.

Štvrťfinálové dvojice:

Fínsko – Slovensko

Švédsko – Kanada

Nemecko – Česko

Švajčiarsko – USA

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport