Na hlavný obsah

Na regulácii vývozu potravín zatiaľ nie je zhoda. Potravinári hovoria o ohrození obchodu

Finálna podoba návrhu sa ešte len ukáže.

Na regulácii vývozu potravín zatiaľ nie je zhoda. Potravinári hovoria o ohrození obchodu
Oddelenie zeleniny v potravinách. Foto: RTVS

Potravinári naďalej nesúhlasia s navrhovaným pozmeňujúcim návrhom o regulácii vývozu niektorých plodín a potravinárskych výrobkov. Podľa nich ho poslanec Martin Fecko (OĽANO) plánuje predložiť už na najbližšej parlamentnej schôdzi.

Avšak koaliční partneri k nemu majú stále výhrady, o ktorých budú rokovať. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Hrozí strata obchodných partnerov

Kontroverzný návrh z dielne Fecka k regulácii vývozu je stále predmetom rozporu nielen medzi potravinármi a agrorezortom, ale aj koaličnými poslancami.

V záujme zvýšenia potravinovej bezpečnosti Slovenska chce mať ministerstvo pôdohospodárstva prehľad o tom, koľko a aké výrobky vyvážajú producenti do zahraničia.

V prípade núdzového či mimoriadne stavu plánuje export regulovať, a to pri vývoze nad 400 ton. Potravinári to považujú za ohrozenie podnikateľského prostredia.

„Máme potravinárov, ktorí vyvážajú značnú časť svojej produkcie do zahraničia. A pokiaľ by štát obmedzil alebo zakázal exportovať časť ich výroby, tak by dočasne alebo trvalo mohli stratiť svojich obchodných partnerov v zahraničí,“ povedal Róbert Kičina z Potravinárskej komory Slovenska.

K dohode zatiaľ nedošlo

Hoci minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) návrh podporil, koaliční partneri zo SaS a Sme rodina s ním majú problém. Poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) tvrdí, že k dohode zatiaľ nedošlo.

„Zajtra (v utorok 17. 5., pozn.) máme rokovanie na ministerstve pôdohospodárstva a skúsime sa dohodnúť na znení, ktoré nebude v rozpore ústavou a v rozpore s primárnym právom Európskej únie – čiže nebude brániť voľnému pohybu tovaru,“ vysvetlila.

Predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina) podporí časť návrhu, ktorá zavádza informačnú povinnosť. Nesúhlasí však s tým, aby sa týkala všetkých subjektov.

„Pretože, pokiaľ by v tom zozname komodít boli napríklad zemiaky, tak táto informačná povinnosť by sa vzťahovala aj na bežné maloobchodné predajne. Tiež na reštaurácie, zariadenia spoločného stravovania, večierky, a tak ďalej,“ vymenoval.

Utorkové rokovanie teda finálnu podobu pozmeňovacieho návrhu ešte ukáže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika