Na hlavný obsah

Farmári môžu čerpať od štátnej banky nový typ úveru

Prijali by však menej byrokracie.

Farmári môžu čerpať od štátnej banky nový typ úveru
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľnohospodári môžu čerpať nový typ úveru na financovanie prevádzkových nákladov. Takzvaný Úver AGRO začala ponúkať Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB). Vítajú ho najmä mladí farmári, ktorým zvýhodnené pôžičky pomáhajú odštartovať biznis. Prijali by však menej byrokracie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Peter Trišč je mladý farmár, ktorý si od SZRB zobral dva úvery, a to úver Moja pôda a POĽNOúver. Začínajúci podnikateľ hovorí, že si takto kúpil približne 15 % pôdy, na ktorej teraz hospodári.

Štátna banka podľa neho takýmto spôsobom pomáha mladým farmárom vyrovnávať rozdiely medzi nimi a už etablovanými poľnohospodármi. Sťažuje sa však na vysokú mieru byrokracie.

„Aby sa celý proces zefektívnil, zrýchlil a nebol tak administratívne náročný. České rodinné farmy nám môžu byť vzorom. Väčšina hospodári minimálne na 50 % plochy svojej pôdy,“ priblížil poľnohospodár.

Jasné podnikateľské ciele

Riaditeľ SZRB Peter Dávid vysvetľuje, že tentokrát nejde o úver určený na pôdu, ale na prevádzkové náklady. Výhodou má byť krytie od Európskeho investičného fondu, ako aj zvýhodnený úrok.

„Je tam podrobné krytie do výšky 200 000 eur a pri výške nad 200 000 eur je krytie minimálne. Nie je to úver na investície, takže firma to môže použiť na prevádzkové náklady, pričom nemusí čakať na nové, ale refundujeme to aj spätne,“ spresnil Dávid.

Úver AGRO víta aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Hovorkyňa Jana Holéciová však dodáva, že farmárom by pomohli najmä jasné a nemenné podmienky od štátu pre ich podnikanie. Aby si vedeli jasne nastaviť podnikateľské ciele.

„Potom budú vo väčšom vedieť ísť do úverov s jasným podnikateľským plánom a budú môcť úver aj bez problémov splácať. Pomôcť môže aj bonifikácia úrokov a odpustenie istiny,“ dodala hovorkyňa.

Riaditeľ SZRB pripomína, že poľnohospodári môžu stále využívať balíček všetkých troch úverov, ktoré ponúka. Napríklad, POĽNOúver slúži na preklenovacie obdobie, v ktorom poľnohospodárovi Poľnohospodárska platobná agentúra už schválila dotácie, no na peniaze ešte čaká. Úver banke splatí, až keď dostane dotácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika