Na hlavný obsah

Nájdeme si iných odberateľov ropy, reagujú Rusi na embargo Únie

Ceny ropy po oznámení zhody začali rásť.

Nájdeme si iných odberateľov ropy, reagujú Rusi na embargo Únie
Ilustračná snímka - ropná rafinéria. Foto: TASR

Rusko tvrdí, že pre svoju ropu nájde iných odberateľov. Uviedlo to v reakcii na embargo zo strany Európskej únie. Lídri EÚ na samite dosiahli zhodu na embargu, ktoré sa dotkne viac než dvoch tretín dodávok ruskej ropy.

„Ako správne uviedla (predsedníčka Európskej komisie) Ursula von der Leyenová, Rusko si nájde iných odberateľov,“ reagoval na twitteri stály predstaviteľ Ruska pre medzinárodné organizácie vo Viedni Michail Uľjanov. Citoval ho aj denník The Guardian.

Embargo na ropu aj ropné produkty by malo platiť od začiatku budúceho roka.

Zvýšenie cien

Ropa v utorok (31. 5.) zvýšila svoje zisky. Jej ceny vzrástli práve po tom, ako sa lídri EÚ dohodli na znížení dovozu tejto komodity z Ruska. To vyvolalo obavy z ďalšieho zhoršenia situácie na trhu, ktorá je už teraz napätá, keďže dopyt pred vrcholnou letnou sezónou v USA a Európe stúpa.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli sa v utorok o 7.36 h SELČ predával za 118,70 dolárov (110,27 eura). To bolo o 3,63 dolárov alebo 3,15 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet