Na hlavný obsah

Platnosť covidových pasov v EÚ by sa mohla predĺžiť o rok

Schválili to europoslanci.

Platnosť covidových pasov v EÚ by sa mohla predĺžiť o rok
Ilustračná snímka - covidový pas. Foto: TASR

Európsky parlament (EP) vo štvrtok (5. 5.) podporil zachovanie platnosti súčasných pravidiel digitálneho covidového preukazu EÚ na ďalší rok. Členské štáty by tak mohli preukaz využívať do júna 2023, vyplýva zo správy EP.

Europoslanci umožnili Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci začať rokovania s členskými štátmi o predĺžení platnosti covidových pasov na ďalších 12 mesiacov, čiže do 30. júna 2023.

Digitálny covidový preukaz EÚ zaviedli v júni 2021 na obdobie 12 mesiacov s cieľom uľahčiť voľný pohyb v Európe počas pandémie. Podľa aktuálne platných pravidiel mali platiť iba do 30. júna tohto roku.

Zmeny v pravidlách by členským štátom mali umožniť vydávať potvrdenia o testovaní novým typom antigénových testov.

Nie obmedzovaniu slobody

Poslanci upravili návrh z dielne Európskej komisie (EK). Zdôraznili, že členské štáty EÚ by sa mali vyhýbať ďalším obmedzeniam slobody pohybu držiteľov covidových pasov. Iba v prípade absolútnej nevyhnutnosti.

Takéto obmedzenia by sa však podľa nich mali limitovať na základe najnovších vedeckých odporúčaní Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb a Výboru EÚ pre zdravotnú bezpečnosť.

Zákonodarcovia vyzvali EK, aby po šiestich mesiacov od predĺženia platnosti digitálneho covidového pasu posúdila, či je táto schéma stále potrebná a primeraná. Poslanci chcú, aby platila čo najkratšie a zrušili ju hneď, ako to epidemická situácia v Európe dovolí.

Rokovania s Radou EÚ o predĺžení platnosti digitálneho covidového preukazu sa môžu začať okamžite. Pravidlá chcú zaviesť skôr než sa 30. júna skončí platnosť súčasnej schémy covidových pasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet