Na hlavný obsah

Počas koronakrízy sa podarilo zachrániť väčšinu malých a stredných podnikov

Hovorí to rezort financií.

Počas koronakrízy sa podarilo zachrániť väčšinu malých a stredných podnikov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo financií v spolupráci so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB) počas koronakrízy vyplatili malým a stredným podnikateľom 182 miliónov eur prostredníctvom 755 úverov.

Na pomoci sa podieľala aj Eximbanka. Informovali o tom v utorok (3. 5.) štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek a predseda predstavenstva SZRB Peter Dávid.

Vďaka pomoci sa podarilo zachrániť drvivú väčšinu podnikov, ktoré splnili podmienku a získali úver. Predseda predstavenstva SZRB Dávid pripomenul, že banka pomáhala výlučne s cashflowom a likviditou, nezaoberala sa podnikateľským modelom firiem.

Pomoc od štátu pre týchto podnikateľov bola podľa nich úspešná. Považujú to za dôležitú celkovú pomoc ekonomike, keďže podniky zamestnávajú ľudí. „Aj vďaka tomuto bol pokles zamestnanosti minimálny a takmer sa vraciame na hodnoty spred pandémie,“ skonštatoval Kliment.

„Chceli sme pomôcť hlavne vitálnym firmám, ktoré počas lockdownov dostali šok z likvidity,“ povedal Klimek. Dodal, že pomáhali podnikom, ktoré nemali ťažkosti pred pandémiou. Spoločnostiam bojujúcim o prežitie ešte pred pandémiou pomoc neposkytovali.

Prostredníctvom SZRB dostali úvery aj cestovné kancelárie, ktorým komerčné banky počas pandémie odmietli poskytnúť peniaze. „Išlo aj o stavebné firmy či gastro podniky,“ dodal Dávid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika