Na hlavný obsah

Poľsko vypovedalo zmluvu o výstavbe plynovodov, ktorú uzavrelo s Ruskom

Dohodu podpísali v 1993.

Poľsko vypovedalo zmluvu o výstavbe plynovodov, ktorú uzavrelo s Ruskom
Ilustračná snímka - výstavba plynovodu. Foto: ČTK/DPA

Poľsko vypovedalo zmluvu o výstavbe plynovodnej siete na svojom území, ktorú podpísalo s Ruskom v roku 1993. Oznámila to v pondelok (23. 5.) ministerka životného prostredia Anna Moskwová. Podľa nej vláda prijala príslušné uznesenie 13. mája.

Dohodu z 25. augusta 1993 podpísali vo Varšave a predpokladala vybudovanie siete plynovodov na poľskom území, uviedla tlačová agentúra PAP.

Zmluvu niekoľkokrát zmenili a doplnili, pričom posledný dodatok podpísali poľskí a ruskí predstavitelia 29. októbra 2010. Ministerka uviedla, že ide o medzivládnu zmluvu, takže poľské ministerstvo zahraničných vecí písomne oznámi Moskve rozhodnutie vlády.

„Vláda už roky dôsledne presadzuje stratégiu diverzifikácie zdrojov dodávok plynu do Poľska. Pripravili sme sa na to, že koncom roka 2022 vypovieme zmluvu s Gazpromom a že už nebudeme kupovať plyn z Ruska,“ povedala ministerka. Plyn do Poľska dodáva plynovodom ruská plynárenská spoločnosť Gazprom.

„(Poľská plynárenská spoločnosť) PGNiG v roku 2019 ukončila a neobnovila zmluvu o dodávkach plynu z Ruska, tzv. jamalskú zmluvu. Zmysluplnosť rozhodnutia vlády zameraného na dosiahnutie úplnej nezávislosti od ruského plynu potvrdila ruská agresia proti Ukrajine,“ dodala.

„Vždy sme vedeli, že Rusko nie je spoľahlivý partner. V rokoch 2006, 2009 a 2014 sme boli svedkami toho, že Rusko opäť bezdôvodne prerušilo dodávky,“ uzavrela Moskwová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet