Na hlavný obsah

Rusko používa na Ukrajine laserové zbrane, tvrdí Moskva

Zelenskyj hovoril o zlyhaní ruskej invázie.

Rusko používa na Ukrajine laserové zbrane, tvrdí Moskva
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko počas bojov na Ukrajine používa laserové zbrane, ktoré dokážu zlikvidovať bezpilotné lietadlá, povedal v stredu (18. 5.) vo vysielaní štátnej televízie podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa Rusko týmto oznámením snaží vyvolať dojem, že má k dispozícii akúsi zázračnú zbraň vo chvíli, keď sa mu v bojoch na Ukrajine nedarí.

Laserový komplex Zadira vie podľa stredajšieho oznámenia ruského vicepremiéra zasiahnuť objekt na vzdialenosť piatich kilometrov. Vďaka tepelnému účinku dokáže zasiahnutý objekt prepáliť. 

Prvé vzorky sa už na Ukrajine používajú, spresnil podľa webu vesti.ru Borisov. Vďaka nasadeniu komplexu možno podľa neho šetriť s drahými raketami Tor a s protilietadlovým systémom Pancir S1.

Zelenskyj na oznámenie reagoval slovami, že Rusko sa snaží prísť so svojou „wunderwaffe“. To je termín, ktorý používalo počas druhej svetovej vojny nacistické Nemecko pre označenie údajne revolučných zbraní. Tie však nedokázali priebeh bojov zvrátiť.

„Svedčí to o úplnom zlyhaní (ruskej) invázie,“ povedal Zelenskyj podľa agentúry Unian vo svojom pravidelnom večernom prejave. Ukrajinský líder tiež poukázal na skutočnosť, že podpredseda ruskej vlády spomenul potrebu šetriť s raketami, čo by mohlo naznačovať, že Rusku rakety dochádzajú.

Borisov v stredu zdôraznil, že na rozdiel od Peresvetu, ktorý objekty iba oslňuje, dokáže nová generácia laserových zbraní zasiahnuté ciele fyzicky zničiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet