Na hlavný obsah

Rusko presmerovalo internetovú prevádzku v Chersonskej oblasti na svoju infraštruktúru

Cieľom má byť väčšia kontrola.

Rusko presmerovalo internetovú prevádzku v Chersonskej oblasti na svoju infraštruktúru
Na archívnej snímke z 19. marca 2022 žena s ukrajinskou vlajkou stojí pred ruskými vojakmi počas protestu proti okupácii v Chersone. Foto: TASR/AP

Rusko presmerovalo internetovú prevádzku v okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti na ruskú komunikačnú infraštruktúru. Uviedla to mimovládna organizácia NetBlocks, ktorá sa zaoberá sledovaním prevádzky na internete.

Cieľom kroku je zrejme upevniť kontrolu Moskvy nad touto juhoukrajinskou oblasťou, o ktorej Rusko tvrdí, že ju má plne pod kontrolou, píše agentúra Reuters.

Organizácia NetBlocks, ktorá sídli v Londýne, uviedla, že v sobotu (30. 4.) v Chersonskej oblasti zaznamenala takmer úplný výpadok internetu, ktorý postihol rôznych ukrajinských poskytovateľov.

Pripojenie obnovili po niekoľkých hodinách, ale rôzne ukazovatele naznačovali, že internetová prevádzka v Chersonskej oblasti ide už cez Rusko.

„Pripojenie k sieti smeruje cez ruský internet namiesto ukrajinskej telekomunikačnej infraštruktúry, a preto teraz pravdepodobne podlieha ruským internetovým predpisom, dohľadu a cenzúre,“ napísal NetBlocks na svojom webe.

Hrivny vymení rubeľ

Britské ministerstvo obrany v nedeľu (1. 5.) uviedlo, že Rusko sa usiluje o dlhodobú politickú a ekonomickú kontrolu nad Chersonskou oblasťou. Poukázalo pritom na vyhlásenie proruskej správy o tom, že návrat pod ukrajinskú kontrolu je ‚nemožný‘, a že v oblasti ukrajinskú hrivnu nahradia ruským rubľom.

Podpredseda vojensko-civilnej správy regiónu Kirill Stremousov ruskej agentúre RIA Novosti vo štvrtok (28. 4.) povedal, že Chersonská oblasť začne od 1. mája ako svoju menu používať ruský rubeľ. Prechodné obdobie podľa neho bude trvať najviac štyri mesiace, potom tu ukrajinské hrívny prestanú platiť.

Podľa Kyjeva chce Rusko v Chersone usporiadať referendum o vzniku novej odštiepeneckej republiky po vzore dvoch proruských separatistických útvarov na východe krajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet