Na hlavný obsah

Rusko zvažuje zrušiť vekové obmedzenia pre záujemcov o vojenskú službu

Chce profesionálnych odborníkov.

Rusko zvažuje zrušiť vekové obmedzenia pre záujemcov o vojenskú službu
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci v historických uniformách Červenej armády počas vojenskej prehliadky v Moskve. Foto: TASR/AP

Dolná komora ruského parlamentu sa zaoberá úpravami zákona, ktoré by znamenali zrušenie vekového obmedzenia pre záujemcov o profesionálnu vojenskú službu. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Štátnej dumy.

Podľa súčasných pravidiel môžu uzavrieť prvú zmluvu o práci v ozbrojených silách v Rusku len ruskí občania vo veku od 18 do 40 rokov a cudzinci od 18 do 30 rokov.

„Používanie vysoko presných zbraní a obsluha zbraní a vojenskej techniky si vyžaduje vysoko profesionálnych odborníkov. Skúsenosť ukazuje, že tými sa ľudia stávajú približne vo veku 40 až 45 rokov,“ uviedli autori zákonnej iniciatívy.

Rozsiahle straty?

Podľa Kyjeva aj hodnotení západných odborníkov bojuje Rusko od februára, keď začalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, s nedostatkom ľudskej sily. Čelí tiež drvivým stratám. Oficiálne sa na ruskej „špeciálnej operácii“, ako Moskva nazýva inváziu, zúčastňujú len profesionálni vojaci slúžiaci práve na základe zmluvy.

Podľa dostupných informácií sa však najmenej niekoľkých prípadov dostali na ukrajinské územie tiež ruskí vojaci základnej služby. Ročná vojna je v krajine povinná. Tento rok Moskva povoláva približne 134 500 občanov Ruskej federácie medzi 18 a 27 rokmi.

Ruskí iniciátori novely zákona teraz podotkli, že zavedenie zmien uľahčí armáde získať žiadaných špecialistov pre oblasti, ktoré sú blízke civilným odbornostiam. Tými sú napríklad zdravotná starostlivosť, ženijné oddiely, údržba a prevádzka alebo komunikácia.

Ukrajinská armáda tvrdí, že od začiatku bojov už Rusko na Ukrajine prišlo o zhruba 28 700 vojakov. Tento údaj však nemožno nezávisle overiť. Ruské ministerstvo obrany o stratách v bojoch na Ukrajine informovalo iba dvakrát, a to 2. a 25. marca. Vtedy priznalo 498, respektíve 1 351 zabitých vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet