Na hlavný obsah

Scholz ocenil nemecké priateľstvo s Francúzskom

Na prvú návštevu po znovuzvolení pricestoval do Berlína Emmanuel Macron.

Scholz ocenil nemecké priateľstvo s Francúzskom
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecko-francúzske priateľstvo je vzorom pre Európu, a to zvlášť v terajších ťažkých časoch, keď na kontinente pre ruskú agresiu opäť zúri vojna. V pondelok (10. 5.) to v Berlíne na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Podľa Macrona, pre ktorého je návšteva nemeckej metropoly prvou zahraničnou cestou po začatí druhého prezidentského mandátu, je spoločným cieľom Nemecka a Francúzska silná Európa.

„Nemecko-francúzske partnerstvo a priateľstvo je inšpiráciou a motorom Európy a v čase ruskej agresie je potrebnejšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal Scholz.

Zdôraznil, že Európa musí posilniť svoju bezpečnosť, a to nielen vojenskú, ale aj klimatickú a energetickú. Rovnako sa vyjadril aj Macron. „Máme spoločný cieľ, ktorým je jednotná, silná a sebavedomá Európa,“ uviedol Macron.

Vyjadrili podporu Ukrajine

Scholz tiež vyjadril podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskému vojenskému vpádu. „Stojíme pevne na strane Ukrajiny,“ povedal.

„Sme jednotní aj v tom, že Ukrajina patrí do európskej rodiny,“ povedal kancelár. Macron následne pripomenul, že štandardy pre vstup do Európskej únie sú veľmi prísne, preto nemožno očakávať rýchle prijatie Ukrajiny.

„Potrvá to roky, možno desaťročia,“ povedal francúzsky prezident. Na túto tému dnes hovoril počas návštevy Štrasburgu, keď povedal, že EÚ by mala zvážiť vytvorenie paralelného spoločenstva, ktoré by umožnilo zapojiť neúnijné štáty do európskych štruktúr.

Macron sa po znovuzvolení za prezidenta vydal na prvú zahraničnú návštevu do Berlína, s ktorým má Paríž mimoriadne úzke väzby. Tiež Scholz sa po vlaňajšom uvedení do kancelárskej funkcie na prvú zahraničnú cestu vydal do Paríža za Macronom.

Scholz na tlačovej konferencii povedal, že pondelková Macronova návšteva, ktorá pripadá na Deň Európy, je mimoriadne symbolická.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet