Na hlavný obsah

Slovnaft by mal skontrolovať protimonopolný úrad, Smer-SD volá po zastropovaní cien palív

Benzín i nafta stoja vyše 1,8 eura.

Slovnaft by mal skontrolovať protimonopolný úrad, Smer-SD volá po zastropovaní cien palív
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko spolu s Maďarskom a Českom má výnimku na zákaz dovozu ruskej ropy. Podľa odborníka aj vďaka tomu, by sa dali ceny palív udržať na stabilnej úrovni.

Už teraz však za benzín Slováci platia 1,8 eura za liter, čo je podľa politických lídrov neúmerne veľa. Opozícia volá po zastropovaní cien nafty a benzínu, už minulý týždeň sa k tomu vyjadroval aj minister financií Igor Matovič (OĽANO). Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

1,8 eura – túto sumu aktuálne zaplatia motoristi za liter 95-oktánového benzínu. Podľa odborníkov je to veľa, a aj politici sa zhodujú, že Slovnaft, ktorý má na predaj benzínu a nafty monopol, aktuálne zarába extrémne peniaze. Šéf parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský z OĽaNO hovorí, že skontrolovať by to mal Protimonopolný úrad.

„Zatiaľ tie výsledky boli také že v poriadku, ale ja verím, že teraz sa na to pozrú poriadne. Na štvrtok som zvolal aj mimoriadny výbor na tému cien benzínu a nafty na čerpacích staniciach,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Kremský.

Zisťovanie je náročný proces

Nadmerný zisk spoločnosti Slovnaft trápi aj ministra hospodárstva Richarda Sulíka z SaS. Štáb RTVS sa ho na to spýtal, či je to v poriadku.

„Nie je úplne jednoduché sa k tomu vyjadriť, ale predpokladám, že áno. Ale pokiaľ ide len o môj predpoklad, tak by sa k tomu mal vyjadriť protimonopolný úrad,“ uviedol Sulík.

To, či podnikateľ zneužíva dominantné postavenie na trhu, je možné skonštatovať až po ukončení správneho konania. Hovorkyňa Protimonopolného úradu Adriana Oľšavská konštatuje, že ide o náročný proces, ktorý v rámci Únie štandardne trvá dlhšie.

„Bez tohto zákonom stanoveného postupu úrad nie je oprávnený uvádzať, či sa určité konanie dá alebo nedá považovať za porušenie zákona,“ povedala hovorkyňa.

Opozícia volá po zastropovaní

Minister financií ešte minulý týždeň povedal, že so spoločnosťou Slovnaft rokuje o zastropovaní cien palív. V pondelok (9. 5.) sa k téme pripomína aj opozícia. Líder Smeru-SD Robert Fico pred budovou ministerstva hospodárstva vyzval vládu, aby chránila vlastné energetické záujmy štátu tak, ako to podľa neho robí maďarská vláda.

„Nemôžeme akceptovať zastavenie dodávok ruskej ropy na Slovensko, pretože to je ekonomická samovražda. Poškodí to ľudí na Slovensku tak, že ak dnes sa platí 1,8 eura za benzín a naftu, tak po prijatí týchto sankcií to budú dve eurá ,“ povedal Fico.

Dodal, že vláda by mala zastropovať ceny benzínu a nafty na sume zhruba 1,5 eura za liter. Analytik portálu Energie pre vás Jozef Badida však tvrdí, že takýto zásah do trhu nie je dobrý a môže ohroziť jeho fungovanie.

Na druhej strane, ak bude môcť Slovnaft nakupovať ruskú ropu ako doteraz, budeme mať v cenách palív konkurenčnú výhodu oproti krajinám, ktoré zasiahne zákaz jej dovozu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál