Na hlavný obsah

V Chersone Rusi údajne zavádzajú platby v rubľoch, chystajú aj referendum

Rusko usiluje o trvalú kontrolu nad oblasťou.

V Chersone Rusi údajne zavádzajú platby v rubľoch, chystajú aj referendum
Protest proti ruskej okupácii v ukrajinskom Chersone. Foto: TASR/AP

Rusko podľa britskej rozviedky začalo v okupovanom Chersone na juhu Ukrajiny zavádzať rubeľ ako platidlo namiesto ukrajinskej hrivny. Na prechodné obdobie si vyčlenilo štyri mesiace.

Moskva tam tiež predstavila nového regionálneho lídra, ktorý podľa ukrajinských médií ešte pred mesiacom hovoril, že Cherson je Ukrajina. Rusko však napriek všetkému usiluje o trvalú kontrolu nad touto oblasťou.

Napriek pokračujúcim bojom sa ľudia, ktorí pred vojnou ušli, začínajú rezignovane vracať do svojich domovov aj tam. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Ešte minulý rok sa cestovatelia predbiehali v spoznávaní turisticky málo objavenej Chersonskej oblasti aj neveľkého hlavného mesta s bezmála 300 000 obyvateľmi. Predstavovali miestne víno a syry, kajakovanie na rieke aj ružové jazero. Dnes by pohľadnica odtiaľ vyzerala trochu inak.

Časť Chersonskej oblasti je v rukách Ruska už od začiatku marca a verejnosť proti tomu vtedy okamžite vyšla do ulíc a protestovala. Proruské sily medzitým pozatýkali asi stovku miestnych, pripomína v NBC Julia.

Strategické mesto

Kontrola nad Chersonom a jeho dopravnými trasami posilní ruskú kontrolu nad Krymom. Toto územie má preto pre Rusko veľkú dôležitosť, pripomína analytik Michal Lebduška.

Tamojšia verejnosť však považuje ruské sily za okupantov a novodosadených členov proruskej administratívy za kolaborantov.

„Južná Ukrajina, predovšetkým Chersonská a Mikolajivská oblasť, je v tom smere iná. Ak sa pozrieme na prieskumy verejnej mienky alebo výsledky volieb v týchto regiónoch, nemajú charakter ako Donbas. K Rusku majú veľmi ďaleko a aj proruské sentimenty tam v minulosti boli úplne minimálne,“ hovorí Lebduška.

Rusi v Chersone dosadili svoju administratívu, niekoľko dní vraj rušili mobilnú sieť aj internet. Miestne médiá informujú, že sa okupačné sily zmocnili aj vysielačov a rádií.

Niekoľko nezávislých zdrojov blízkych ruskej administratíve potvrdilo, že Rusko chce v najbližších dňoch usporiadať referendum o vzniku novej odštiepeneckej ľudovej republiky po vzore dvoch proruských útvarov na východe Ukrajiny. O prípravách sa zatiaľ len hovorí.

„Možno majú Rusi problém nájsť ľudí, ktorí by im pri referende zapózovali a pomohli ho legitimizovať. Možno práve preto sa zatiaľ nič také neuskutočnilo,“ vysvetľuje Lebduška.

Technicky to teda Rusko skúša ako v separatistických častiach Donbasu, ale nie je to to isté, zdôrazňuje analytik. Môže za to aj aktívna verejnosť, ktorá sa postavila na odpor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál