Na hlavný obsah

Vďaka technológiám vyprodukujú v Domaniži menej odpadu

Miera separovania tam rastie, poplatky klesajú.

V Domaniži pri Považskej Bystrici už druhý rok úspešne využívajú elektronickú evidenciu odpadu. Každá rodina dostala QR kód a čipovú kartu, ktorou sa preukáže pri každej návšteve zberného dvora.

Podľa kódu si, navyše, môžu v aplikácii sledovať, koľko odpadu vyprodukovali a koľko úspešne vytriedili. Všetko sa im premietne aj do platieb za odpad. Spokojní sú nielen občania, ale aj samospráva, ktorá takto ušetrí tisícky eur ročne.

„Každá domácnosť má svoju kartu pod svojím číslom a QR kódom. Každý občan si vie elektronicky pozrieť, cez mobilný telefón alebo počítač, koľko odpadu vyprodukoval, aký odpad odovzdal a vidí mieru separácie,“ vysvetlil starosta Domaniže František Matušík pre regionálny televízny magazín Regina.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Obyvatelia Domaniže oceňujú, že sa prostredníctvom tejto evidencie zvýšila miera separovania v obci, ale aj že sa tak viac šetrí životné prostredie. Vďaka separovaniu sa ľuďom tiež znížili poplatky za zber odpadu.

Každý občan na konci roka uvidí, koľko peňazí ušetrili separovaním odpadu. Starosta hovorí, že produkcia komunálneho odpadu klesá a miera separovania narastá.

Matušík by do budúcna chcel, aby v obci vedeli merať aj konkrétne množstvo vyprodukovaného odpadu. Obyvatelia by tak podľa váhy platili vždy len za také množstvo odpadu, aké vyprodukovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny