Na hlavný obsah

Výnimku na dovoz ruskej ropy kritizujú aj niektorí slovenskí europoslanci

Nejde o bežnú prax.

Výnimku na dovoz ruskej ropy kritizujú aj niektorí slovenskí europoslanci
Ilustračná snímka- ropné vrty. Foto: TASR/AP

Brusel navrhuje ukončiť dovoz ruskej ropy do EÚ. Ide o súčasť šiesteho balíka sankcií proti Moskve, ktorý na pôde europarlamentu prezentovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa agentúry Reuters Slovensko a Maďarsko budú môcť kupovať ruskú ropu až do konca roku 2023 na základe existujúcich zmlúv.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Hauzer.

Europoslanci na vystúpenie Von der Leyenovej reagovali naprieč politickými frakciami potleskom.

Kritizujú odklad aj výnimky

Predsedníčka Európskej komisie konštatovala, že embargo na ruskú ropu nie je jednoduchý krok, energeticky sa od Moskvy odstrihnúť ale Únia jednoducho musí.

Počas následnej debaty v Európskom parlamente sa už objavili aj kritické hlasy. Europoslancom sa nepáčilo najmä to, že embargo na dovoz ruskej ropy by malo začať platiť až koncom roka.

Pozitívne viacerí – vrátane slovenských europoslancov – nevnímajú ani to, že súčasťou návrhu by mala byť aj výnimka pre Maďarsko a Slovensko.

„Akékoľvek výnimky tu nemajú miesto. Aj minister hospodárstva by to mal pochopiť. Dnes ide o oveľa viac, než o zmenu dodávateľa ropy. Dnes ide o obranu slobody a demokracie a tá má väčšiu hodnotu než akékoľvek biznis záujmy,“ zdôraznil Ivan Štefanec z Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.

Ani Vladimír Bilčík z frakcie ľudovcov takéto výnimky nepovažuje za šťastné.
„Čím viac budeme váhať pri odstrihnutí sa od energetických zdrojov, tým väčšie budú dlhodobé náklady. Pretože pre Putinov režim tie energetické zdroje sú zbraňou, ktorú využíva, využíval v minulosti a bude využívať aj v budúcnosti,“ tvrdí.

Výnimky nie sú bežnou praxou

Radovan Geist z portálu Euractiv konštatuje, že výnimky z embarga nie sú bežnou praxou. „Takéto niečo doteraz nebolo, čo asi aj ukazuje politickú a ekonomickú citlivosť tohto posledného balíka sankcií.“

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič tvrdí, že o otázke embarga ešte stále diskutujú.

Politická jednota je podľa neho najväčšia sila Európskej únie. Preto komisia stále pracuje s jednotlivými členskými štátmi, aby v otázke embarga platila jednota.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) medzitým odkazuje do Bruselu, že Slovensko bude trvať na výnimke z tohto embarga. Na rade sú diplomati členských štátov.

Schváliť nový balík protiruských sankcií musí dvadsaťsedmička jednohlasne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál