Na hlavný obsah

Západ Nemecka zasiahli silné búrky, v Lippstadte malo byť tornádo

Búrky by mohli zasiahnuť aj Česko.

Západ Nemecka v piatok (20. 5.) zasiahli silné búrky, ktoré v niektorých miestach sprevádzajú výdatné zrážky a silný vietor. Podľa meteorológov nemožno ani vylúčiť vznik tornád.

Vznik jedného z nich preverujú v meste Lippstadt v Severnom Porýní-Vestfálsku, uviedla agentúra DPA. Búrky pokračujú ďalej na východ a mohli by doraziť do Česka.

V zhruba sedemdesiattisícovom Lippstadte búrka vyvrátila stromy a zablokovala východ z miestneho bazéna. Zhodila tiež vŕšok veže jedného z miestnych kostolov. Na mieste zasahuje niekoľko stoviek hasičov.

Rozsiahle škody a niekoľko zranených hlási po silnej búrke aj mesto Paderborn, ktoré sa nachádza zhruba 35 kilometrov od Lippstadtu. Podľa policajnej hovorkyne na mieste panuje chaos.

Pred silnými búrkami vydala výstrahu nemecká meteorologická služba (DWD). Podľa nej hrozí silný vietor a zrážky. V niektorých miestach môže padnúť až 40 litrov zrážok na meter štvorcový a rýchlosť vetra môže dosiahnuť až 130 kilometrov za hodinu. Hrozí vyvrátenie stromov či poničenie striech. Podľa DWD nemožno ani vylúčiť ojedinelý výskyt tornáda.

Silné búrky postupujú ďalej na východ a podľa Českého hydrometeorologického ústavu hrozí, že zasiahnu aj české územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet