Na hlavný obsah

Zmena politických diskusií? Matovičov návrh by do nich pretlačil aj kotlebovcov

Minister odmieta, že ide o politický obchod.

Kotlebovci ako pravidelní hostia diskusných relácií. Kreslá v televíznych štúdiách chce stranám, ktoré sa dostali do parlamentu, garantovať minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

Národná rada SR aktuálne rokuje o jeho rodinnom balíčku. Práve kotlebovci mu minulý týždeň pomohli presadiť expresné rokovanie. Matovič odmieta, že by šlo z jeho strany o politický obchod.

V utorok (24. 5.) bude parlament pravdepodobne definitívne rozhodovať o osude rodinného balíčka ministra financií. Ak prejde, tak zrejme opäť iba s hlasmi kotlebovcov a exkotlebovcov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nič na tom nezmenilo ani nedeľné (22. 5.) rokovanie koaličnej rady. Politici opúšťali úrad vlády pred polnocou, no jednotu pri vyše miliardovom balíku nenašli.

„Pri rodinnom balíčku sa tá brázda medzi prorodinnou a protirodinnou koalíciou iba zväčšila,“ vyhlásil Matovič.

„S ohľadom na hrubosť legislatívneho procesu a vady materiálu, neviem si predstaviť, žeby to prešlo s hlasmi SaS,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Bez SaS má koalícia iba 69 hlasov. Súhlas s expresným prerokovaním dostal vo štvrtok balíček iba vďaka poslancom z kotlebovej kandidátky. Predchádzala tomu niekoľkohodinová diskusia Matoviča s podpredsedom ĽSNS Martinom Beluským. Ten nevylučuje, že sa scenár podpory návrhu zopakuje aj v utorok.

„Výhrady sme komunikovali ministerstvu, takže budeme čakať, či budú zapracované do pozmeňováku alebo nie,“ povedal Beluský.

Prekvapivý návrh

Pozmeňujúcich návrhov doniesol Matovič na koaličnú radu hneď niekoľko. Medzi nimi napríklad aj návrh naviazať vyplácanie prídavkov na školskú dochádzku.

Okrem pozmeňujúcich návrhov priniesol na koaličnú radu aj úplne novú a, pre mnohých, prekvapivú legislatívu. Zákonom chce upraviť pozývanie hostí do diskusných relácií. Aby sa obsadenie a početnosť pozvánok odvíjali od kresiel v parlamente.

Zredukovalo by to počet vystúpení predstaviteľov Hlasu. Naopak – otvorilo by to dvere kotlebovcom do médií. Tí sa do nich aktuálne dostanú len sporadicky. Sami preto obdobnú zmenu v minulosti neúspešne navrhovali.

Na odpor sa proti návrhu Igora Matoviča postavili všetky ostatné koaličné strany, no rešpektovať to nemieni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko