Na hlavný obsah

Eurokomisia chce novým návrhom obmedziť pesticídy. Prijať plánuje aj ďalšie opatrenia

Išlo by o prvé celoúnijné pravidlá na ochranu prírodných druhov.

Eurokomisia chce novým návrhom obmedziť pesticídy. Prijať plánuje aj ďalšie opatrenia
Na snímke včela medonosná opeľujúca slnečnicu. Foto: TASR

Krajiny Európskej únie (EÚ) by mali do roku 2030 na pätine svojich suchozemských i vodných plôch zaviesť opatrenia pre obnovu prírodných ekosystémov.

V záujme ochrany vymierajúcich druhov aj ľudského zdravia by tiež poľnohospodári mali do konca desaťročia obmedziť využívanie pesticídov na polovicu.

Počíta s tým návrh Európskej komisie (EK), ktorý zverejnila v stredu (22. 6.). EK tak predložila prvé celoúnijné pravidlá na ochranu prírodných druhov.

Veľký úbytok živočíchov a rastlín

Kontinent čelí veľkému úbytku populácie živočíchov a rastlín. Podľa eurokomisára pre životné prostredie a oceány Virginijusa Sinkevičiusa hrozí vymretie až miliónu druhov. Príčinou je najmä intenzívne poľnohospodárstvo, odlesňovanie a rozširovanie mestských plôch.

Jasná je aj ekonomická stránka veci. Každé investované euro sa vráti najmenej osemkrát,“ povedal komisár s odkazom na prínos ochrany prírody pre boj proti klimatickej zmene, pre potravinovú bezpečnosť či pre zdravie ľudí. Taktiež tvrdí, že na zmeny už nemáme viac času.

Cieľom nových opatrení má byť aj opätovné rozšírenie ubúdajúcej populácie včiel a ochrana pôdy. Dôležité je aj rozšírenie rozmanitosti druhov na poľnohospodárskych plochách či posilnenie populácie niektorých morských živočíchov.

Únijné štáty majú tiež zastaviť úbytok zelených plôch v mestách či odstraňovať prekážky na riečnych tokoch, aby ich do roku 2030 najmenej 25 000 kilometrov tieklo úplne voľne.

O návrhoch začnú počas polročného českého predsedníctva, ktoré začína v júli, rokovať členské štáty a europoslanci. Komisia dúfa v ich prijatie najneskôr do dvoch rokov, aby sa podarilo splniť ciele stanovené ku koncu desaťročia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet