Na hlavný obsah

Eurokomisia chce zakázať elektronické cigarety a ďalšie výrobky

Cieľom je výrazné zníženie užívania tabaku.

Eurokomisia chce zakázať elektronické cigarety a ďalšie výrobky
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) navrhla v stredu (29. 6) zakázať predaj ochutených zahrievaných tabakových výrobkov. Tie sa používajú ako alternatíva ku klasickým cigaretám. Obmedzenie by platilo vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ).

EK sa snaží obmedziť najmä fajčenie elektronických cigariet a vaporizérov. Využívanie týchto výrobkov sa rozmáha najmä medzi mladými ľuďmi. O návrhu informovala agentúra AFP.

Zámerom je vytvoriť „generáciu bez tabaku“, v ktorej bude do roku 2040 menej ako 5 % populácie užívať tabak.

Snaha fajčiarov odradiť

Nedávna štúdia ukázala 10-percentný nárast predaja zahrievaných tabakových výrobkov vo viac ako piatich členských krajinách, pričom zahrievané tabakové výrobky presiahli 2,5 % celkového predaja takýchto výrobkov v celom regióne.

„Deväť z desiatich prípadov rakoviny pľúc spôsobuje fajčenie. Preto chceme fajčenie urobiť čo najmenej príťažlivým,“ uviedla vo vyhlásení citovanom AFP komisárka EÚ pre zdravie Stella Kyriakidesová.

Kľúčové sú podľa nej dôraznejšie opatrenia na zníženie spotreby tabaku a ich dôslednejšie presadzovanie. Cieľom je nastaviť takú legislatívu, ktorá by fajčiarov odrádzala, a to aj od fajčenia elektronických cigariet.

Ako informuje EK, návrh prejde skúmaním v Rade EÚ a Európskom parlamente a nadobudne účinnosť 20 dní po uverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať osem mesiacov na prevedenie smernice do svojho vnútroštátneho práva a po ďalších troch mesiacoch prechodného obdobia sa ustanovenia začnú uplatňovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet