Na hlavný obsah

Filipínska sopka Bulusan začala chrliť popol, môžu nasledovať erupcie

Zatiaľ nenahlásili žiadne obete.

Filipínska sopka Bulusan začala chrliť popol, môžu nasledovať erupcie
Na snímke aktivita sopky Bulusan na Filipínach. Foto: SITA/AP

Sopka Bulusan na východe Filipín v nedeľu (5. 6.) chrlila popol a vodnú paru do výšky približne jedného kilometra. Filipínski predstavitelia varovali, že môžu nasledovať ďalšie erupcie. Informovala agentúra AFP.

Chrlenie popola a pary zo sopky Bulusan trvalo približne 17 minút. Podľa filipínskeho Inštitútu pre vulkanológiu a seizmológiu (Phivolcs) išlo o hydrotermálnu erupciu spôsobenú vriacou vodou vo vnútri krátera sopky.

Zatiaľ nenahlásili žiadne obete, inštitút však odporučil obyvateľom, aby sa nezdržiavali v okruhu štyroch kilometrov od sopky.

Sopečný popol dopadol na najmenej desať obcí v blízkosti vulkánu. Miestne orgány ľudí vyzvali, aby zostali doma a nasadili si rúška. Momentálne sa snažia z postihnutých dedín evakuovať najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva – seniorov a ľudí trpiacich astmou.

Letisko v hlavnom meste Manila oznámilo, že chrlenie sopky zatiaľ nijakým spôsobom neovplyvnilo fungovanie leteckej prevádzky. Pilotov však vyzvalo, aby zachovávali zvýšenú ostražitosť.

Bulusan sa nachádza v provincii Sorsogon vo východnej časti Filipín. Je jednou z najaktívnejších sopiek v krajine a v uplynulých rokoch vykazovala sopečnú aktivitu opakujúcim sa chrlením pary a popola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet