Na hlavný obsah

Južná Kórea úspešne dopravila satelit na obežnú dráhu vlastnou raketou

Nuri je prvá raketa, ktorú Južná Kórea vyrobila bez cudzej pomoci.

Južná Kórea úspešne dopravila satelit na obežnú dráhu vlastnou raketou
Na snímke sa nachádza raketa Južnej Kórey pri štarte zo strediska Naro. Foto: ČTK/ AP

Južnej Kórei sa v utorok (21. 6.) po prvýkrát podarilo dopraviť satelit na obežnú dráhu okolo krajiny raketou vlastnej výroby. Nosná raketa Nuri odštartovala o 16. hodine miestneho času (9.00 h nášho času) z vesmírneho strediska Naro na juhu krajiny.

Zhruba o hodinu neskôr juhokórejské ministerstvo vedy a technológií oznámilo úspech misie. Vlani v októbri sa Soulu tento zámer nepodaril.

Trojstupňová nosná raketa KSLV-II, známa aj ako Nuri, je prvou raketou, ktorú Južná Kórea vyrobila bez cudzej pomoci. „Druhý test rakety Nuri bol úspešný, pretože sa podarilo umiestniť na obežnú dráhu maketu družice,“ povedal podľa agentúry Reuters juhokórejský minister vedy a technológií I Čong-ho.

Okrem makety satelitu s hmotnosťou 1,3 tony niesla raketa tiež overovaciu družicu vážiacu 162,5 kilogramov a štyri malé vedecké satelity vyvinuté juhokórejskými univerzitami. Štart pôvodne plánovali minulý týždeň. Z technických dôvodov bol však odložený.

Vypúšťanie rakiet je na Kórejskom polostrove dlhodobo citlivou otázkou. Severná Kórea čelí obvineniam, že pod rúškom vynášania družíc na orbitu testuje technológie pre medzikontinentálne balistické strely, ktoré by mohli v budúcnosti niesť jadrové hlavice.

Južná Kórea do budúcnosti plánuje vypustiť sériu vojenských satelitov. Jej odborníci ale odmietajú, že by sa raketa Nuri sama o sebe dala použiť ako zbraň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet