Na hlavný obsah

Koaličná kríza má viacero možných scenárov. Ako to dopadne?

V hre je aj výmena ministra financií.

Koaličná kríza má viacero možných scenárov. Ako to dopadne?
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a predseda OĽANO Igor Matovič. Foto: TASR

Koaličná kríza, o ktorej chcú v nasledujúcich dňoch rokovať stranícke vedenia OĽANO aj SaS, má nateraz viacero scenárov. Od garancií jednotlivých lídrov, že sa budú dodržiavať všetky dohody, cez rekonštrukciu vlády, až po odchod liberálov do opozície.

Ani jeden z hlavných aktérov nechce vývoj predbiehať. Premiér Eduard Heger (OĽANO) síce hovorí o snahe zachovať stabilitu a štvorkoalíciu, z SaS sa však ozýva náznak iného riešenia. Výmena ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý je zároveň predsedom strany.

Nedodržiavanie dohôd sa v koalícii stalo štandardom, tvrdia poslanci SaS. Z tohto dôvodu zvoláva strana na budúci týždeň svoje širšie vedenie, ktoré má rozhodnúť ako ďalej. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

„Takto sa veci robiť nemôžu. Som presvedčený, že toto by bolo jedno z možných riešení,“ uviedol Marián Viskupič (SaS) na margo prípadnej výmeny ministra financií.

Ďalší straník liberálov Alojz Baránik nechce špekulovať, v akom rozpoložení sa ponesie budúcotýždňová debata o riešení koaličnej krízy. Podľa neho chce strana nájsť také riešenie, ktoré by nastolilo v koalícii poriadok a pomohlo upokojiť celú situáciu.

„Z môjho pohľadu by určite upokojilo, keby sa dodržiavali dohody. To je najdôležitejšie,“ hovorí Baránik. Či by SaS stačili takéto garancie je otázne. V kuloároch sa už špekuluje, že liberáli môžu postaviť situáciu aj na hranu. Tak ako vlani na jar, keď tlačili na odchod vtedajšieho premiéra Matoviča.

Premiér chce stabilitu

Súčasný predseda vlády však nechce otvárať dohady o tom, či je SaS jednou nohou z koalície von a či hrozí možnosť menšinovej vlády.

„Pre mňa je jeden scenár – stabilita tejto vlády. Práve pre zodpovednosť, o ktorej hovorím. Do toho budem investovať rokovania a chcel by som, aby všetci predsedovia strán vrátane poslancov vstúpili do zodpovednej roly, kde nemyslia na seba a svoj volebný výsledok,“ zdôraznil Heger.

Napriek tomu pripúšťa, že na stole je viacero scenárov, o ktorých je informovaný. Situáciu však chce riešiť za zatvorenými dverami, ako aj na predsedníctve OĽANO.

Hnutie Sme rodina pripomína, že vládnu krízu môže vyriešiť jedine premiér. „Na ťahu je pán premiér. On musí navrhnúť riešenie,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Premiér už odkázal, že najväčší problém, ktorý koalícia rieši, je vzájomná komunikácia medzi lídrami. Preto je teraz podľa neho dôležité, aby horúce hlavy, teda konkrétne Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), vychladli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál