Na hlavný obsah

Míľniky politickej krízy v Izraeli

Izrael sa od roku 2018 nachádza v politickej kríze.

Míľniky politickej krízy v Izraeli
Izraelský parlament - Kneset. Foto: Wikimedia Commons

Politická situácia v Izraeli je dlhodobo komplikovaná. Nestabilný politický systém tohto štátu vyústil až do politickej krízy, ktorá trvá s prestávkami od roku 2018. S nástupom nového vedenia na čele s Naftalim Bennettom sa zdalo, že Izrael čaká stabilnejšie obdobie.

Avšak ani táto vláda nedokázala zotrvať pri moci dlhšie ako rok. Aké sú najdôležitejšie míľniky politického vývoja v Izraeli od roku 2018 až po súčasnosť?

Začiatok krízy

24. decembra 2018 – vládna koalícia premiéra Benjamina Netanjahua sa zhodla na rozpustení parlamentu. Krízu spôsobil zákon o výnimkách z povinnej vojenskej služby pre ultraortodoxných Židov.

Odštartovala ju novembrová demisia ministra obrany Avigdora Liebermana, šéfa nacionalistickej sekulárnej strany Izrael je náš domov.

9. apríla 2019 – v predčasných parlamentných voľbách (ôsme predčasné v rade) vyhral, tretíkrát za sebou, Netanjahuov pravicový Likud pred centristickou koalíciou Modrá a biela niekdajšieho šéfa armádneho generálneho štábu Bennyho Ganca – obe formácie ale získali zhodných 35 mandátov.

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu.Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

29. mája 2019 – parlament rozhodol o svojom rozpustení po tom, čo sa Netanjahuovi nepodarilo zostaviť novú vládu. Dôvodom bol okrem iného spor medzi ultraortodoxnými a sekulárnymi nacionalistickými spojencami Likudu k zákonu o brannej povinnosti.

Ten zavádzal povinnú vojenskú službu aj pre členov ultraortodoxnej komunity. Šéf nacionalistickej sekulárnej strany Izrael je náš domov -Lieberman totiž za vstup do vlády požadoval jeho prijatie.

17. septembra 2019 – v ďalších predčasných voľbách vyhralo centristické zoskupenie Modrá a biela (33 mandátov) tesne pred pravicovým vládnucim Likudom (32 mandátov).

Prezident Reuven Rivlin požiadal 25. septembra premiéra Netanjahua, aby zostavil budúcu vládu, ten ale neuspel. Potom prezident požiadal 23. októbra o to isté šéfa Modrej a bielej Ganca, ani on ale nemal úspech.

Obvinenie Netanjahua

21. novembra 2019 – generálny prokurátor Avichaj Mandelblit obvinil Netanjahua z podvodu, zneužitia dôvery a podplácania. Premiér v reakcii uviedol, že neodstúpi, a obvinenie označil za pokus o prevrat.

11. decembra 2019 – poslancom sa nepodarilo nájsť budúceho premiéra, čím došlo k automatickému rozpusteniu parlamentu.

2. marca 2020 – ďalšie predčasné parlamentné voľby, tretie počas jedného roka, vyhrala vládnuca strana Likud (36 mandátov) pred zoskupením Modrá a Biela (33 mandátov), Likud ale nemal so spojencami v parlamente väčšinu.

20. apríla 2020 – premiér a šéf Likudu Netanjahu a jeho rival a šéf centristického zoskupenia Modrá a Biela Ganc podpísali dohodu o vytvorení krízovej koaličnej vlády. Mala ukončiť vyše roka trvajúci politický pat a vytvoriť kabinet počas pandémie covidu-19.

Netanjahu a Ganc sa v premiérskom kresle podľa dohody mali vystriedať, Ganc mal namiesto Netanjhaua do funkcie nastúpiť v októbri 2021.

17. mája 2020 – parlament schválil novú vládu národnej jednoty premiéra Netanjahua, ktorú tvoril jeho Likud a formácia Modrá a biela; Ganc sa stal ministrom obrany.

Generál Benny Gantz pred vojakmi regionálnej brigády na ich základni.
Generál Benny Gantz pred vojakmi regionálnej brigády na ich základni.Foto: Wikimedia Commons – Israel Defense Forces
Foto: Wikimedia Commons – Israel Defense Forces

Netanjahu v parlamente spomenul aj možnú anexiu židovských osád na Západnom brehu Jordánu, čo bolo obsiahnuté v koaličnej dohode.

22. decembra 2020 – pre spory o rozpočet bol rozpustený parlament, krajina tak smerovala k voľbám.

Zmena po 12 rokoch

23. marca 2021 – predčasné voľby, štvrté za posledné dva roky, vyhrala vládnuca pravicová strana Likud pred centristickým zoskupením Ješ Atid Jaira Lapida.

6. apríla 2021 – Netanjahu bol poverený zostavením vlády, ale neuspel, 5. mája bol rovnakou úlohou poverený Lapid.

30. mája 2021 – líder izraelskej krajne pravicovej strany Pravica (Jamina) Naftali Bennett oznámil, že podporí opozičný návrh na vytvorenie vlády.

2. júna 2021 – líder opozície Jair Lapid oznámil prezidentovi Rivlinovi, že sa mu podarilo zostaviť vládnu koalíciu.

13. júna 2021 – parlament vyslovil dôveru novej koaličnej vláde Naftaliho Bennetta z nacionalistickej strany Jamina, čím sa skončilo 12-ročné obdobie, počas ktorého stál na čele kabinetu Netanjahu. Bennetta mal vo funkcii predsedu vlády v auguste 2023 vystriedať Lapid, šéf centristickej strany Ješ Atid.

V osemčlennej koalícii boli tri pravicové (Jamina, Izrael je náš domov a Nová nádej), dve centristické (Ješ Atid a Modrá a biela) a dve ľavicové strany (Strana práce a Merec).

Prvýkrát v histórii sa do vlády dostala aj arabská islamistická strana, Zjednotená arabská kandidátka (UAL, v hebrejčine Raam). Lapid sa stal ministrom zahraničia, Ganc zostal ministrom obrany a Lieberman zo strany Izrael je náš domov sa stal ministrom financií.

4. novembra 2021 – parlament schválil rozpočet na rok 2021, prvý za tri roky, a zabránil konaniu ďalších predčasných volieb. O deň neskôr schválil parlament aj rozpočet na rok 2022, a Bennettova vláda tak obstála v ďalšej zásadnej skúške.

Strata väčšiny v parlamente

6. apríla 2022 – koaličná vláda stratila väčšinu v parlamente, keď poslankyňa strany Jamina Idit Silmanová odmietla kabinet ďalej podporovať. Neskôr pohrozil ďalší vládny poslanec, že vládu nepodporí, a v máji prestala kabinet podporovať aj členka ľavicového Merecu Ghaida Rinavieová Zoabiová.

6. júna 2022 – vláde sa v parlamente nepodarilo presadiť obnovenie zákona, ktorý zabezpečuje právny rámec pre Izraelčanov žijúcich v osadách na palestínskom Západnom brehu Jordánu.

Dosluhujúci izraelský premiér Naftali Bennett (vpravo) a izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid (vľavo) sa usmievajú pred hlasovaním o rozpustení izraelského parlamentu (Knesetu) v Jeruzaleme.
Dosluhujúci izraelský premiér Naftali Bennett (vpravo) a izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid (vľavo) sa usmievajú pred hlasovaním o rozpustení izraelského parlamentu (Knesetu) v Jeruzaleme.Foto: TASR
Foto: TASR

20. júna 2022 – Premiér Bennett a minister zahraničia Lapid sa dohodli, že nechajú parlament hlasovať o jeho rozpustení.

30. júna 2022 – parlament odhlasoval zákon o svojom rozpustení. Predčasné voľby – piate za predchádzajúce tri roky – budú 1. novembra, dovtedy povedie vládu terajší minister zahraničia Jair Lapid.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet